Hlavní obsah

Windows 10 je stále možné získat zadarmo

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft měla podle dříve oznámených plánů ukončit možnost bezplatného přechodu na nejnovější desítky ze starších verzí systému s koncem loňského roku. Americký softwarový gigant však desítky nabízí stále, i když na svých vlastních webových stránkách tvrdí něco jiného.

Foto: Microsoft

Nabídka na získání bezplatného upgradu na Windows 10.

Článek

Společnost Microsoft avizovala už před koncem loňského roku, že bude zcela ukončena možnost bezplatného přechodu na Windows 10 přesně k 31. prosinci 2017. Tuto informaci je možné stále dohledat na webových stránkách podniku.

Ve skutečnosti to ale pravda není, aktualizovat desítky je možné zadarmo pomocí této webové stránky stále. Stačí kliknout na tlačítko „Upgradovat“.

Jedinou podmínkou k využití bezplatné licence je využití nějaké asistenční technologie. Řeč je tedy pochopitelně o softwarových nástrojích, které mají usnadnit přístup ve Windows. Takovými nástroji jsou například Lupa, Klávesnice na obrazovce, program Předčítání apod.

Microsoft oprávněnost neověřuje

Nabídka tak vcelku logicky cílí na uživatele, kteří mají nějaké omezení či postižení. V takovém případě stačí o aktualizaci požádat na stránkách Microsoftu.

Jak Novinky.cz informovaly již dříve, zástupci amerického softwarového gigantu nijak oprávněnost žádosti neověřují. A v podstatě ani ověřovat nemohou. Po odeslání žádosti – stisku tlačítka Upgradovat na webových stránkách Microsoftu – se tak automaticky stáhne průvodce instalací Windows 10.

Sluší se nicméně připomenout, že využít nabídky mohou pouze uživatelé, kteří již starší licenci Windows vlastní. Konkrétně je nutné mít nainstalované sedmičky nebo osmičky, z nichž je poté bezplatný přechod možný.

Drobný zádrhel má snadné řešení

V aktualizační aplikaci se nicméně objevila chyba, která povýšení Windows 7 na Windows 10 v aktuální verzi 1709 drobně komplikuje. Program hlásí chybějící knihovnu api-ms-win-core-libraryloader-l1-1-1.dll.

Řešení je jednoduché: nahradit soubor wimgapi.dll ve složce C:\Windows10Upgrade stejnojmenným souborem ze stávající instalace, který se nachází v adresáři C:\Windows\System32. Poté spustit aktualizaci znovu a vše by již mělo proběhnout bez problému.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám