Hlavní obsah

Windows 10 už běží na 600 miliónech zařízení

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operační systém Windows 10 dosáhl dalšího milníku. Zástupci společnosti Microsoft se pochlubili tím, že desítky fungují již na 600 miliónech zařízení. Tohoto milníku se americkému počítačovému gigantu podařilo dosáhnout za méně než 2,5 roku.

Foto: mif, Novinky

Windows 10

Článek

V 600miliónové cifře jsou započítána různá zařízení. Vedle klasických počítačů a notebooků totiž desítky fungují také například na tabletech, mobilech, televizních konzolích Xbox a řadě dalších zařízení.

Lze předpokládat, že dominantní budou v počtu instalací právě počítače, přesný podíl instalací mezi jednotlivými kategoriemi však americký softwarový gigant neprozradil.

Je nicméně zřejmé, že počet instalací desítek se už příští týden rapidně zvýší. Lze totiž očekávat, že stejně jako v minulých letech budou nové počítače jedním z oblíbených vánočních dárků. Už zkraje nadcházejícího roku by tak celková cifra mohla poskočit poměrně citelně směrem vzhůru.

Velký balík nových funkcí a vylepšení

Letos na podzim přinesl americký softwarový gigant do desítek celou řadu vylepšení, vydal bezplatnou aktualizaci Fall Creators Update. Takřka k nepoznání se změnila aktualizace aplikace Fotky. Ta nyní slouží nejen k prohlížení a úpravám fotografií, je v ní navíc možné stříhat i videa. K dispozici jsou přitom 3D efekty, digitální písma, přechody apod. Například ve 3D je možné objekty rozpohybovat jako fotbalový míč, který brankáři proklouzne do sítě.

Vylepšení se dočkal také zabudovaný antivirový program Windows Defender. Ten si nově dovede poradit i s vyděračskými viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Antivir by měl na ně nyní upozornit ještě dříve, než se tyto škodlivé kódy stihnou zabydlet v počítači.

Přibyla také podpora pro systémy smíšené reality. Ta kombinuje prvky rozšířené a virtuální reality. Speciální headset je vybaven 360° kamerami, které dovedou zachytit skutečné předměty a prostor, ve kterém se uživatel nachází, a následně je zakreslit do virtuálního světa. Uživatel je tak s pomocí smíšené reality schopen vnímat například stůl či židli, pouze tyto reálné objekty vidí vykreslené digitálně přímo v helmě.

Více se o aktualizaci Fall Creators Update dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám