Hlavní obsah

Firefox se změnil k nepoznání, nese název Quantum

Novinky, rim

Společnost Mozilla vydala v noci z úterý 14. na středu 15. listopadu novou verzi svého internetového prohlížeče Firefox. Ta nese kódový název Quantum a změnila se k nepoznání. Má totiž zcela nový vzhled, nové jádro a je výrazně rychlejší než předchůdce.

Foto: archív tvůrců

Firefox Quantum

Článek

„Mozilla odvedla za rok obrovský kus práce a s loňskou verzí 49 je v benchmarku Speedometer dvakrát rychlejší, hlavně díky novému CSS enginu a vyladěné multiprocesové architektuře. Změn se dostalo i uživatelskému rozhraní, které je skutečně citelně rychlejší,“ přiblížil vylepšení prohlížeče Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

V první řadě je třeba zmínit nové uživatelské rozhraní zvané Photon. To místo zaoblených panelů sází na ostře řezané linie, působí modernějším dojmem a je přehlednější. Nová domovská stránka nabízí zajímavý obsah pro opětovné navštívení a průvodce, který uživateli ukáže zajímavé funkce Firefoxu.

Foto: archív tvůrců

Firefox Quantum

Rychlost na prvním místě

„Mnoho akcí v prohlížeči probíhá asynchronně, takže jsou rychlejší, plynulejší a neblokují zbytek Firefoxu. Například posouvání stránek (scrollování - pozn. red.), přepínání panelů nebo animace tlačítek použité ve Photonu,“ konstatoval Stanke.

Celá řada změn se ale dotkla i technické stránky prohlížeče. „Nová CSS knihovna Stylo zrychluje vykreslování stránek. Do Firefoxu se dostala v rámci projektu Quantum, odtud název verze,“ přiblížil dále jednu z předností.

„Nástroje pro vývojáře mají vylepšený vzhled a úplně přepracované některé komponenty,“ doplnil.

Čeština a slovenština

Zároveň upozornil také na to, že čeští pracovníci Mozilly udělali hodně změn v překladech a lokalizaci. „Od konzistence terminologie po texty v možnostech nastavení nebo na chybových stránkách,“ podotkl Stanke.

„Česká verze Firefoxu posílá v pořadí jako druhý jazyk v hlavičce Accept-Language slovenštinu před angličtinou. Na webech, které se tímto řídí, tak můžete dostat slovenskou verzi místo anglické, pokud česká není k dispozici,“ uzavřel.

Stahovat nejnovější verzi Firefoxu je možné prostřednictvím automatických aktualizací, případně přímo ze stránek Mozilly.

Foto: archív tvůrců

Aktuálně nejnovější Firefox 47

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám