Hlavní obsah

Microsoft koupí společnost Hexadite za 100 miliónů dolarů

Americký softwarový gigant Microsoft se dohodl, že zaplatí 100 miliónů dolarů (2,4 miliardy Kč) za převzetí společnosti Hexadite, působící v oblasti kybernetické bezpečnosti. Informoval o tom izraelský finanční server Calcalist.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Logo společnosti Microsoft

Článek

Společnost Hexadite má ústředí v Bostonu, její výzkumné a vývojové centrum se však nachází v Izraeli. Firma poskytuje technologie pro automatickou reakci na kybernetické útoky, píše agentura Reuters.

Microsoft v lednu oznámil, že hodlá v příštích letech nadále investovat do výzkumu a vývoje v oblasti kybernetické bezpečnosti více než miliardu dolarů (zhruba 24 miliard Kč) ročně.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů.

Strašák jménem WannaCry

Kybernetická rizika tento měsíc připomněl rozsáhlý útok nového vyděračského programu WannaCry. Vir, který zašifruje soubory na počítači a bez zaplacení výkupného je neuvolní, infikoval odhadem na 300 000 počítačů ve 150 zemích světa. Útok vedl k nárůstu cen akcií firem zaměřených na kybernetickou bezpečnost.

Foto: repro thehackernews.com

Takto vypadala obrazovka uzamčená vyděračským virem.

WannaCry – první i vylepšená druhá generace – útočí úplně stejně jako ostatní vyděračské viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Nejprve tedy škodlivý kód pronikne do počítače, pak jej uzamkne a zašifruje všechna data. Za jejich zpřístupnění následně počítačoví piráti požadují výkupné.

Je však nutné zdůraznit, že ani po zaplacení výkupného uživatelé nemají jistotu, že se k datům dostanou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám