Hlavní obsah

Konec Windows Vista se blíží

Novinky, ort

Operační systém Windows Vista čeká stejný osud jako kdysi velmi populární verzi XP. Společnost Microsoft totiž letos ukončí rozšířenou podporu pro Visty, pak už pro tuto platformu nebudou vycházet žádné aktualizace ani opravy.

Foto: archív výrobce

PC s Windows Vista (ilustrační foto)

Článek

Už v roce 2012 byla pro Visty ukončena tzv. mainstreamová podpora. Jde v podstatě o obdobu záručního servisu, v rámci kterého poskytuje Microsoft bezplatnou podporu a přijímá návrhy na vylepšení designu i funkcí systému.

Letos v dubnu se americký softwarový gigant chystá ukončit také nabídku rozšířené podpory. Ta zahrnuje všechny aktualizace a vylepšení systému. Po tomto datu tak majitele strojů s Vistami čeká stejný osud jako dříve uživatele Windows XP.

Skončí i další systémy

Americký počítačový gigant má naplánovaný i konec aktuálně nabízených desítek. Podpora Windows 10 bude podle dříve zveřejněného harmonogramu ukončena přesně 14. října roku 2025. O dva roky dříve, 10. ledna 2023, pak přestanou vycházet aktualizace také pro Windows 8.

Ještě dřívějšího skonu se tak logicky dočká verze s pořadovým číslem sedm. Proces tzv. rozšířené podpory je pro Windows 7 naplánován do 13. ledna 2020. [celá zpráva]

Foto: repro Microsoft

Plánované ukončení podpory pro jednotlivé verze Windows (kliknutím na obrázek jej zvětšíte)

Podpora skončila, systém nikoli

Co znamená definitivní ukončení podpory ze strany Microsoftu pro uživatele, ukázal před lety už operační systém Windows XP. Pro něj sice již nevycházejí aktualizace, ale zmiňovaná platforma může na klasických počítačích fungovat klidně i v současnosti.

Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud. Vycházet však nebudou už nikdy žádné aktualizace a záplaty. To znamená, že pokud se v systému objeví nějaká bezpečnostní trhlina, kybernetičtí zločinci ji budou moci snadno zneužít k proniknutí do cizího PC.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přechod na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusejí pouze ze stáje Windows – k dispozici mají i řadu bezplatných alternativ.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám