Hlavní obsah

Prohlížeč Edge i kancelářský balík Office obsahují kritické chyby

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritické trhliny byly objeveny hned v několika softwarových produktech společnosti Microsoft. Řeč je o internetovém prohlížeči Edge a kancelářském balíku Office. Méně závažné chyby obsahuje i operační systém Windows. Vyplývá to z informací amerického softwarového gigantu.

Foto: archív tvůrců

Microsoft Edge (ilustrační foto)

Článek

Nálepka „kritická“ u trhlin týkajících se produktů Microsoftu znamená, že tyto chyby představují pro uživatele nejvyšší možné nebezpečí.

Zranitelnosti mohou počítačoví piráti zneužít k tomu, aby propašovali prakticky libovolného záškodníka na cizí počítač. S jeho pomocí pak budou schopni přistupovat k uloženým datům, odposlouchávat internetovou komunikaci či počítač úplně zotročit.

Opravy je již možné stahovat

Takový stroj se pak klidně i bez vědomí uživatele může stát součástí botnetu (síť zotročených počítačů), který kyberzločinci zpravidla zneužívají k rozesílání spamu nebo k DDoS útokům. Přesně tímto způsobem mohou kyberzločinci zneužít i trhliny objevené v prohlížeči Edge a kancelářském balíku Office.

Platí to však pouze o strojích, které nejsou záplatované. Microsoft totiž všechny chyby opravil v rámci balíku pravidelných aktualizací, které vycházejí vždy druhý týden v měsíci.

Důležité aktualizace

Balík obsahuje i celou řadu záplat, které mají nálepku „důležité“. U nich je sice velmi nepravděpodobné, že by je počítačoví piráti mohli zneužít, ale mohou mít vliv na funkčnost samotného operačního systému Windows nebo některých programů.

S instalací updatů by tak s ohledem na možná rizika neměli lidé otálet. Stahovat aktualizace pro všechny kritické a důležité trhliny, které vyšly společně s balíkem pravidelných běžných aktualizací, je možné prostřednictvím služby Windows Update.

Reklama

Výběr článků

Načítám