Jízda s Uberem doposud fungovala tak, že jakákoliv interakce s dopravcem končila okamžikem, kdy cestující vystoupil z vozu. Po instalaci aktualizace je to však úplně jinak, jak upozornil americký server NPR.

Ten upozornil na to, že i po vystoupení z automobilu aplikace běží na pozadí a sleduje po dobu pěti minut pohyb pasažéra.

Tato data shromažďujeme pro účely zlepšování.zástupci společnosti Uber

Uber sice lidi informuje o změně před instalací aktualizace, tyto podmínky však čte v praxi málokdo. Podle zástupců podniku nová funkce pomůže zvýšit komfort uživatelských služeb. „Neustále přemýšlíme, jak zkrátit průměrný dojezdový čas našich partnerských řidičů a jak nejlépe identifikovat místo pro vyzvednutí na dané ulici,“ uvedla Ilona Grzywinska, ředitelka komunikace pro střední a východní Evropu.

„Uber nyní bude shromažďovat údaje o poloze cestujících od okamžiku objednání cesty až do pěti minut po vystoupení z vozu. To pomůže přesněji určit místa k vyzvednutí i výstupu a celkově zákaznický servis,“ podotkla Grzywinska.

Určování polohy je možné vypnout

Na sběr dat si stěžovali již někteří ochránci soukromí, například americká organizace Electronic Privacy Information Center. „Americká Federální obchodní komise (FTC) a Uber nyní můžou sledovat uživatele nonstop,“ prohlásili zástupci organizace.

Uživatelé však novou funkci nemusí používat, i když je defaultně po instalaci aplikace zapnutá. „Služby pro určení polohy dat mohou uživatelé kdykoliv vypnout v nastavení zařízení telefonu,“ konstatovala ředitelka komunikace pro střední a východní Evropu.

Přímo zástupci Uberu poradili, jak na vypnutí služby určování polohy – postup naleznete v tabulce níže.

Zakázání služby určování polohy
Android: 
Nastavení > Aplikace > Uber > vybrat položku „Oprávnění“ > vybrat položku „Poloha“
Android Lollipop (5.1) a starší:
Nastavení > Poloha > přepnout přepínač do polohy Vypnuto
iOS:
Nastavení > Soukromí > Služby určování polohy > Uber > vybrat možnost „Nikdy“