Hlavní obsah

Firefox zařazuje vyšší rychlost. A opravuje hromadu chyb

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Mozilla vydala novou verzi internetového prohlížeče Firefox, který nově nese jubilejní číslovku 50. Nejen kvůli výročí si však novinka zaslouží velkou pozornost – opravuje totiž více než dvě desítky zranitelností, jež obsahovala předchozí verze.

Článek

Jak upozornil server Security Week, Firefox obsahuje dohromady 27 bezpečnostních chyb. Všechny do jedné přitom opravuje nová verze s pořadovým číslem padesát.

Více než třetina z objevených trhlin má navíc nálepku velmi riskantní. To znamená, že na nezáplatovaných počítačích je mohou kyberzločinci zneužít k tomu, aby do nich propašovali prakticky libovolný škodlivý kód. Stejně tak ale mohou přistupovat k nastavení napadeného stroje či uloženým datům na pevném disku.

Zbylé aktualizace slouží především ke zlepšení funkčnosti jednotlivých součástí internetového prohlížeče. Tyto důležité záplaty by nicméně neměly pro uživatele představovat žádné velké bezpečnostní riziko.

Stahovat nejnovější Firefox 50 je možné prostřednictvím automatických aktualizací. V případě, že uživatelé nemají nastavenou automatickou instalaci aktualizací, neměli by s jejich stažením otálet. V opačném případě nechávají pro počítačové piráty otevřena zadní vrátka do svých počítačů.

Nové funkce a rychlejší chod

Nejen okolo bezpečnostních chyb se samozřejmě točí velká aktualizace Firefoxu, přináší také nové praktické vychytávky. „V Možnostech Firefoxu nově najdete nastavení přepínání panelů,“ uvedl Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

„Dosud fungovalo přepínání panelů – pomocí zkratky Ctrl+Tab – v pořadí, v jakém jsou panely na liště. Ve Firefoxu 50 můžete nastavit přepínání v pořadí podle toho, jak byly panely naposledy otevřeny,“ přiblížil novou funkci Stanke.

Zároveň poukázal na to, že nový Firefox s pořadovým číslem padesát je citelně rychlejší než předchůdce. Platí to především pro spouštění tohoto webového prohlížeče s logem ohnivé lišky. „Vyřešena byla také část problémů s podporou WebGL pro systém Windows 7, kdy už by měla fungovat bez problémů pro 98 % uživatelů,“ podotkl.

„Verze 50 je letos poslední velká verze Firefoxu. Do konce roku už přijde jenom verze 50.1.0, která bude opravná a nepřinese žádné nové funkce,“ uzavřel Stanke.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám