Hlavní obsah

Nově už jen Windows 10. Prodej starších osmiček a sedmiček byl ukončen

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft tento týden oficiálně ukončila prodej operačních systémů Windows 8.1 a 7 Pro. Nově tak zůstávají v nabídce amerického softwarového gigantu jen nejnovější desítky. Z obchodů přesto starší verze tohoto operačního systému nezmizí ze dne na den. Prodejci budou totiž doprodávat skladové zásoby.

Ukázka Windows 8.1 Video: Microsoft

 
Článek

Microsoft již letos v červnu ukončil prodej licencí Windows 8. Utnutí produkce aktualizované verze s pořadovým číslem 8.1 bylo naplánováno na přelom října a listopadu. A prakticky totéž platí také o Windows 7 Pro.

Zatímco osmičky již z obchodů prakticky zmizely, verze 8.1 a 7 Pro se budou v prodeji objevovat pravděpodobně několik následujících měsíců, a to i přes ukončení nabídky ze strany amerického softwarového gigantu.

Foto: mif, Novinky

Nová podoba nabídky Start

Je tak pravděpodobné, že ještě před Vánocemi bude možné zakoupit stroje, které budou vybaveny staršími verzemi Windows. V příštím roce se však situace patrně změní a na pultech obchodů zůstanou už jen desítky.

Podpora pro Windows 8 nicméně bude nabízena ještě citelně déle. Aktualizace a záplaty budou pro osmičky vydávány až do ledna 2023. U Windows 7 se s podporou počítá až do začátku roku 2020.

Zajímavá vánoční nabídka?

Je vcelku logické, že obchodníci se budou snažit zbavit starších strojů s osmičkami co nejdříve. To se pochopitelně pozitivně promítne do jejich prodejních cen, z čehož mohou před Vánocemi těžit i samotní zákazníci.

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, startují aktuálně ceny nejlevnějších přenosných počítačů s Windows 10 na částce 5299 Kč. Stroje s Windows 8.1 se přitom dají pořídit už za méně než pět tisíc korun. Řeč je například o modelu Asus Transformer Book T100TA, jehož ceny startují na 3 999 Kč.

Foto: archív výrobce

Accent TB890

Naprostým cenovým rekordmanem je však hybrid Accent TB890, který doprodává pár posledních obchodů. Zakoupit jej je možné už za 3906 Kč.

Hybrid od Accentu se přitom může směle měřit s klasickými notebooky. Součástí balení je totiž odnímatelná klávesnice, která obsahuje i zabudovaný touchpad. Magnetický mechanismus je velmi jednoduchý, a tak na rozdíl od běžných notebooků není možné displej připojený ke klávesnici nijak naklánět.

Výkon samozřejmě odpovídá nízké ceně. V útrobách přístroje se ukrývá čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3735F taktovaný na frekvenci 1,33 GHz, který je podpořen 2 GB operační paměti a 32GB úložným prostorem.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám