Hlavní obsah

Mapy.cz nabízí vlastní navigaci pro mobily. Zatím v testovací verzi

Novinky, mif

Portál Mapy.cz vypustil v pátek do světa první verzi své turistické navigace, byť zatím pouze v testovacím režimu. Ten je ale přístupný široké veřejnosti. Novinka funguje v celé Evropě a kromě pěších turistů ji mohou využít také řidiči automobilů a cyklisté. Aplikace je však k dispozici pro omezený počet zájemců, kteří chtějí pomáhat s jejím testováním.

Foto: Seznam.cz

Navigace Mapy.cz je zatím k dispozici jen v testovací verzi.

Článek

Navigace cílí především na turisty. „Zejména v České republice, kde máme detailní datové pokrytí, obsahující polní cesty, horské stezky nebo nejskrytější výletní místa, jako jsou lesní studánky, ocení navigaci lidé, kteří se radši pohybují po svých. Hlasová navigace umí upozornit na turistický rozcestník, pěší navede po nejkratší či turistické trase a informuje je o barvě turistického značení stezek,“ popsal přednosti novinky Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz.

Šikovné je, že si lidé mohou při chůzi zhasnout displej nebo například i vypnout hlasové povely. V takovém případě je telefon upozorní před křižovatkou zavibrováním a notifikací na zamknuté obrazovce.

Pro řidiče i cyklisty

Na své si ale přijdou také cyklisté, kteří si mohou v nové aplikaci Mapy.cz naplánovat trasy s preferencí cyklotras, silnic, lesních a polních cest, případně trasu určenou pouze pro silniční kolo. Navigace je pomocí hlasových povelů vždy upozorní na blížící se změnu.

„Řidiči automobilů mohou od navigace očekávat většinu potřebných funkcí k řízení, jako jsou povely ke směru jízdy, upozornění na kruhové objezdy, sjezdy, podrobnosti o silnicích a maximální povolené rychlosti. Řidiči a ostatně i pěší a cyklisté si mohou naplánovat také neomezené množství průjezdních bodů, což je funkce, kterou mnohé standardní navigace nenabízejí,“ zdůraznil Martin Fuks, manažer týmu Mapy.cz.

Sluší se připomenout, že Mapy.cz přidaly pro řidiče nedávno další velké vylepšení. Nově na mapách lidé naleznou ceny pohonných hmot v Česku a na Slovensku. [celá zpráva]

Foto: Seznam.cz

Informace o cenách benzínu a nafty lidé naleznou v na počítači i v mobilní aplikaci.

Pracuje se na offline verzi

„Pro naplánování trasy je zatím potřeba internet, byť na offline módu již pracujeme. Lidé proto potřebují mobilní data, nebo si trasu naplánují v počítači, uloží do funkce Batůžek a v mobilu si ji po přihlášení otevřou. Při cestě do zahraničí zajistí hladké fungování stažená offline mapa vybraného evropského státu. S ní už totiž pro další provoz není internet potřeba. Výjimkou je situace, kdy sejdete z trasy. Na její přepočítání je připojení prozatím nutností,“ vysvětlil Faifer.

Testovací verze aplikace je prozatím k dispozici pro mobily s operačním systémem Android. Stáhnout ji však může pouze prvních 3500 zájemců, kteří o ni zažádají na stránkách Seznamu.

„Hlasová navigace je dlouho očekávaná funkce, proto ji chceme s našimi fanoušky vyladit ještě předtím, než ji nabídneme všem. Zájem máme především o lidi, kteří ji budou skutečně využívat a dají nám z vlastního testování zpětnou vazbu,“ doplnil Faifer.

Reklama

Výběr článků

Načítám