Hlavní obsah

Velká aktualizace pro Windows 10 vyjde v srpnu

Novinky, ort

Společnost Microsoft ve čtvrtek potvrdila datum vydání velké aktualizace operačního systému Windows 10. Tu bude možné stahovat hned zkraje srpna, přinese opravy i nové softwarové vychytávky. Distribuována bude zadarmo.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Původně se očekávalo, že aktualizaci americký softwarový gigant vydá už na konci července. Balík oprav a vylepšení se jmenuje „Anniversary Update“ (Výroční aktualizace), podle čehož se dalo usuzovat, že jej Microsoft vydá stejně jako samotné desítky – tedy 29. července.

Nakonec se ale datum vydání posune o pár dní. „Velká aktualizace systému Windows 10 nazvaná Windows 10 Anniversary Update bude dostupná od 2. srpna,“ uvedl tiskový zástupce české pobočky Microsoftu Ondřej Koubek.

Ten se zároveň pochlubil, jak jsou desítky mezi uživateli populární. „Současná verze operačního systému je na trhu necelý rok, ale už teď je možné Windows 10 označit za nejúspěšnější Windows v historii – běží na více než 350 miliónech zařízení a co víc, samotní uživatelé strávili na platformě Windows 10 přes 135 miliard hodin,“ doplnil Koubek.

Papírové poznámky v počítači

Vylepšení by mělo být k dispozici hned několik, americký softwarový gigant jich ale zatím potvrdil jen pár. Jedno se týká podpory tzv. stylusů přímo v samotném operačním systému. Právě význam těchto speciálních per pro dotykové obrazovky by se měl výrazně zvýšit.

Zástupci Microsoftu totiž věří, že by klasické počítače a tablety mohly představovat plnohodnotnou alternativu pro obyčejné poznámky na papíru. Ty bude možné psát nově hned na hlavní obrazovce, přičemž ručně psanému textu budou schopny desítky porozumět a převést jej do digitální podoby.

To demonstrovali vývojáři amerického softwarového gigantu již dříve na tiskovce Build 2016 prostřednictvím virtuální asistentky Cortany. Ta dokázala přečíst rukou psaný text „zavolat zítra mámě“ a automaticky jej uložila jako upomínku do kalendáře. Uživatel se nemusel o nic starat, prostě jen na dotykový displej napsal jednoduchý vzkaz úplně stejně, jako kdyby psal na kus papíru.

Staré aplikace na novém železe

Druhé vylepšení se týká spíše vývojářů, ale těžit by z něj mohli i samotní uživatelé. Desítky totiž dostanou nový nástroj zvaný Desktop App Converter. Ten by měl umožnit převést libovolnou starší aplikaci do univerzálního rozhraní Windows 10.

Sluší se připomenout, že desítky neběží pouze na klasických počítačích, ale také na chytrých telefonech a tabletech. Tato zařízení ale zpravidla nejsou pro provoz starších aplikací uzpůsobená. Jednoduchá úprava zdrojového kódu prostřednictvím Desktop App Converter by to ale měla změnit.

V praxi tak programátoři budou schopni uživatelům nabídnout daleko více aplikací, na které byli zvyklí ze starších verzí Windows. A to samozřejmě i hry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám