Hlavní obsah

Firefox dostane kontejnery, aby bylo prohlížení webů přehlednější

Novinky, ort

Společnost Mozilla chystá jedno z nejzásadnějších vylepšení Firefoxu za několik posledních let. Webový prohlížeč s logem ohnivé lišky by měl dostat tzv. kontejnery, aby bylo prohlížení jednotlivých stránek přehlednější. To zatím nenabízí žádný jiný prohlížeč.

Foto: archív tvůrců

Takto by mohly vypadat kontejnery ve Firefoxu – všimněte si barevně odlišených panelů a nabídky na otevření nového panelu v různých kontejnerech.

Článek

„Kontejnerové panely vznikly jako experiment už v loňském roce. Nyní je tato funkce součástí posledních dvou nebo tří vývojových sestavení verze 50,“ uvedl Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

Hlavní předností má být přehlednost. „Kontejnery oddělí vaše osobní, pracovní i další prohlížení – nejenom vizuálně podle barvy v záhlaví otevřeného panelu na liště, ale také z pohledu dat, která má daný kontejner k dispozici,“ konstatoval Stanke.

Testují se čtyři kontejnery

Podle něj v současnosti tvůrci Firefoxu pracují se čtyřmi různými kontejnery – pro osobní prohlížení, pracovní, bankovnictví a nákupy. Zda bude ve finální verzi počet kontejnerů stejný, vyšší či nižší, zatím není jasné.

Foto: archív tvůrců

Ukázka čtyř různých typů kontejnerů

„Přístup k historii prohlížení, heslům nebo záložkám pro vás kontejnery nijak neovlivní, ale každý kontejner má vlastní cookies, local storage i mezipaměť. S použitím kontejnerů můžete efektivně oddělit přístup do internetového bankovnictví od zbytku svého běžného brouzdání po internetu, nebo se s jejich pomocí najedou přihlásit k jednomu serveru různými účty,“ vysvětlil Stanke.

K čemu je novinka dobrá v praxi? V současnosti například k brouzdání na sociálních sítích celá řada uživatelů používá anonymní režim, ve kterém se všechna data o prohlížení po uzavření prohlížeče smažou. Uživatel tak neriskuje, že by se k informacím o jeho zájmech dostali například obchodníci či další weby.

Kdy bude? Zatím se neví

Kontejnery v podstatě umožní to samé, protože budou držet data z jednotlivých prohlížení oddělená. Uživatel ale nebude neustále přicházet o data z prohlížení – na rozdíl od anonymního režimu. Například již zmiňované sociální sítě si tak budou pamatovat nastavení stránek, informace o již zobrazených a navštívených odkazech apod.

Kdy by se mohly kontejnery objevit ve finální verzi Firefoxu, zatím tvůrci ze společnosti Mozilla neprozradili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám