Hlavní obsah

Firefox láká testovací piloty. Novinky si vyzkoušejí jako první

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Mozilla spustila tento týden zcela nový program Test Pilot, který je určen pro webový prohlížeč Firefox. Případní zájemci si díky němu budou moci vyzkoušet novinky, které zatím nejsou k dispozici ani v testovací verzi prohlížeče s logem ohnivé lišky.

Foto: archív tvůrců

Ukázka Firefoxu v režimu Test Pilot

Článek

„Pokud rádi zkoušíte nové věci, které třeba ani ostatní nemají, je Test Pilot určený přímo pro vás. Funkce, které nabízí, totiž nenajdete zapnuté ani v nočním sestavení Firefoxu a všechny jsou ještě ve fázi experimentů,“ uvedl Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

Podle něj se lidé mohou zapojit do programu na adrese testpilot.firefox.com. Účast v programu je bezplatná, zároveň ale testovací piloti nedostanou ani žádný honorář.

Zcela nové funkce

Testovací režim se zpřístupní po přihlášení k účtu Firefox Account, pokud jej uživatelé nemají, mohou samozřejmě vytvořit i novou registraci. „Napoprvé vás pilot vyzve k instalaci doplňku a s ním už ve Firefoxu zapnete takové funkce, jako je integrované univerzální vyhledávání, centrum panelů v postranní liště a podle mne hodně zajímavou funkci Activity Stream,“ konstatoval Stanke.

Foto: archív tvůrců

Ukázka Firefoxu v režimu Test Pilot

„Ke každé z nich můžete zaslat zpětnou vazbu a Mozilla se pak podle ní rozhodne, jak bude ve finálním Firefoxu vypadat, nebo jestli se tam vůbec dostane,“ doplnil Stanke.

Zdůraznil, že například zmiňované univerzální vyhledávání by se již brzy mohlo objevit také v testovací verzi Firefoxu.

Firefox je světovou dvojkou

Společnost Mozilla aktuálně nabízí ke stažení Firefox ve finální verzi s číselným označením 46. Nové verze ale vycházejí pravidelně vždy jednou za několik týdnů.

Podle dat StatCounteru za měsíc duben kraluje statistikám nejpoužívanějších internetových prohlížečů Chrome – má podíl 56,75 %. Firefoxu patří v celosvětových žebříčcích až druhá příčka (14,24 %) a třetí Internet Exploreru díky podílu 12,14 %. [celá zpráva]

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v globálním měřítku podle společnosti StatCounter (duben 2015 - 2016)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám