Hlavní obsah

Slabé prodeje počítačů zasáhly i Microsoft. Čtvrtletní zisk klesl o čtvrtinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistý zisk společnosti Microsoft se ve třetím finančním čtvrtletí propadl o téměř 25 procent na zhruba 3,8 miliardy dolarů (91 miliard Kč). Na výsledky měl negativní dopad silný kurz dolaru, který snížil hodnotu zahraničních příjmů podniku. Pokračující pokles na trhu s osobními počítači navíc omezil poptávku po operačním systému Windows.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Šéf Microsoftu Satya Nadella

Článek

Celkové tržby společnosti ve čtvrtletí končícím 31. března klesly o 5,5 procenta na 20,53 miliardy dolarů. Zisk na akcii bez zahrnutí mimořádných položek dosáhl 62 centů. Analytici jej přitom odhadovali na 64 centů. Cena akcií podniku po zveřejnění hospodářských výsledků klesla o zhruba čtyři procenta.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. Celosvětový prodej osobních počítačů se nicméně v prvním čtvrtletí podle údajů výzkumné společnost IDC propadl o 11,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Uzavřený ekosystém  

Americký softwarový gigant se v současnosti snaží uspět na trhu s operačním systémem Windows 10, který běží už na více než 270 miliónech počítačů. K dosažení této mety stačilo pouhých osm měsíců, a to především proto, že jsou desítky majitelům starších Windows nabízeny jako bezplatný upgrade. [celá zpráva]

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Windows 10 mají být nejrozšířenější platformou v celé historii amerického softwarového gigantu. Fungují nejen na klasických počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám