Hlavní obsah

U:fon nabídne v červnu mobilní volání, v rámci sítě zdarma

Operátor U:fon společnosti MobilKom nabídne od 16. června mobilní hlasové služby ve své síti CDMA, která nyní pokrývá tři čtvrtiny populace. Do konce roku chce firma získat 70 000 zákazníků a během tří let chce mít 300 000 klientů. Mobilní síť bude mít předčíslí 790 a při spuštění provozu bude k dispozici jeden typ mobilního telefonu, Ubiquam 0400.

Foto: Novinky

Na rozdíl od tří stávajících mobilních operátorů nabídne firma volání v rámci své sítě bezplatně a také tarif s nulovým měsíčním paušálem.

Článek

Ubiquam 0400 však nebude kompatibilní s technologií GSM, kterou používají O2, T-Mobile a Vodafone. Naopak z klasických telefonů pro sítě GSM si zákazník U:fona nezavolá. Duální telefony pro GSM a CDMA by měly přijít později, stejně jako roaming, se kterým firma počítá až v příštím roce.

Na rozdíl od tří stávajících mobilních operátorů nabídne firma volání v rámci své sítě bezplatně a také tarif s nulovým měsíčním paušálem. Volání do ostatních sítí v ČR vyjde na 3,90 až 4,90 koruny za minutu. SMS bude stát 1,50 Kč, u dražších tarifů budou v rámci sítě zdarma. Vedle nulového tarifu operátor nabídne programy od 100 Kč měsíčně až po rodinný pro tři telefony za 600 Kč.

"Díky cenovému nastavení jsou naše tarify ideální zejména pro majitele předplacených karet, rodiny a vlastně každého, kdo chce ušetřit," uvedl generální ředitel firmy Peter Hall. Podle něj mobilní služby firmy osloví zhruba jeden milión zákazníků, tedy zhruba polovinu z těch, kteří každoročně mění svou SIM kartu.

Mobilní služby u U:fona budou dostupné 16. června

U:fon má v současnosti uzavřenou propojovací dohodu s Telefónikou a T-Mobilem, to znamená, že do a z těchto sítí půjde telefonovat. S Vodafonem firma podle mluvčího Filipa Hrubého zatím jedná a propojení testuje.

"Testování mobilního hlasu opravdu probíhá. Službu spouštíme 16. června, v den, kdy by propojení mělo býti funkční. Nejzazší termín propojení je podle našeho společného kalendáře 20. června," uvedl Hall. Na českém trhu je v současnosti přes 13 miliónů aktivních mobilních čísel, což představuje více než 126 mobilů na sto obyvatel.

U:fon nabízí služby rychlého internetu a volání z pevných telefonů od jara loňského roku, letos firma nabídla celoplošnou síť digitálních vysílaček. Svou datovou sítí CDMA v současnosti pokrývá 75 procent populace, což odpovídá 61 procentům území ČR. Do konce roku by se mělo pokrytí zvýšit na 84 procent populace. Pokrytí konkurenčními operátory se pohybuje kolem 99 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám