Hlavní obsah

Sony láká na nový supermobil. Má špičkový výkon, 4K displej a prémiový fotoaparát

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Sony odhalila v pondělí svou novou vlajkovou loď Xperia XZ2 Premium. Lákadel má hned několik: špičkový displej s nejvyšším možným rozlišením, velmi slušný výkon a v neposlední řadě také odolnou konstrukci, díky které dokáže přístroj pracovat i pod vodou.

Xperia XZ2 Premium Video: Sony Xperia

 
Článek

Jedním z největších lákadel novinky je bezpochyby displej. Panel s úhlopříčkou 5,8 palce má totiž stejné rozlišení jako ty nejlepší televizory na trhu – 3840 x 2160 pixelů, jde tedy o standard 4K.

Byla to mimochodem právě společnost Sony, která už v roce 2015 uvedla na pulty obchodů jako první smartphone s takto jemným displejem. Použít 4K obrazovku zkoušelo i několik konkurentů, nakonec ale většina zakotvila u nižšího rozlišení 2K, tedy u poloviční hodnoty.

Nejvýkonnější mobilní čipset

Díky technologii IPS Triluminos by mělo být barevné podání obrazovky velmi věrné. Podle prvních ohlasů se povedly i pozorovací úhly, obraz se nijak nedeformuje při pohledu prakticky z jakékoliv strany. Obrazovka navíc dovede zobrazovat videa a snímky v HDR kvalitě.

Foto: archív výrobce

Xperia XZ2 Premium

Ani za svou další výbavu se novinka od společnosti Sony rozhodně nemusí stydět, naopak patří k tomu nejlepšímu na trhu. To je zásluha především procesoru Snapdragon 845, výkonnější mobilní čipset byste hledali na pultech obchodů marně – koneckonců také na něj sází celá řada konkurentů.

Tento procesor je doplněn o 6 GB operační paměti a 64 GB úložného prostoru, samozřejmostí je i slot na paměťové karty. Přístroj navíc splňuje certifikaci IP 68. Novinka je tedy plně vodotěsná, do hloubky až 1,5 metru může být ponořena po dobu půl hodiny. Konstrukce zároveň smartphone brání před vniknutím prachu a jiných nečistot. I přes zvýšenou odolnost působí novinka elegantním dojmem, protože všechny součástky se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou pouze 11 mm.

Foto: archív výrobce

Xperia XZ2 Premium

Tři fotoaparáty

Pod vodou je možné využívat mimochodem i všechny fotoaparáty, k dispozici jsou hned tři. Vedle fotoaparátu na čelní straně má totiž Xperia XZ2 Premium také dva objektivy na zadní straně. Jde o kombinaci barevného a černobílého senzoru, díky čemuž by měl přístroj pořizovat ostřejší momentky s věrnějším barevným podáním.

Barevný snímač nabízí rozlišení 19 MPx a je napojen na objektiv se světelností F1,8, monochromatický má pak rozlišení 12 MPx a světelnost F1,6. Díky velmi dobré světelnosti by měl hlavní duální fotoaparát vynikat nad konkurencí i při focení ve velmi špatných světelných podmínkách.

Hlavní fotoaparát zvládá natáčení videa v rozlišení 4K. Sluší se také vyzdvihnout podporu zpomalených videí, a to až při 960 snímcích za sekundu. Zpomalený záznam je však k dispozici pouze v rozlišení full HD.

Xperia XZ2 Premium od společnosti Sony by se měla v prodeji objevit letos v létě. Cenu však výrobce zatím neprozradil.

Foto: archív výrobce

Xperia XZ2 Premium

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám