Hlavní obsah

S novými smartphony se roztrhl pytel. Táhnou stálice i novinky

Novinky, mif

Před Vánocemi i v prvních měsících letošního roku se na pultech tuzemských obchodů objevily bez nadsázky desítky nových chytrých telefonů. Zaujmout zákazníky se snaží tradiční výrobci, stále častěji však můžeme slyšet také o mladých dravých značkách, které pocházejí zpravidla z Asie.

Foto: archív výrobců

S novými chytrými telefony se v poslední době doslova roztrhl pytel.

Článek

Nových mobilů je na trhu doslova jako máku. V současnosti je nabídka dokonce širší než v případě klasických počítačů a notebooků, i když to ještě před pár lety bylo přesně obráceně.

Ale není se čemu divit, výrobci se pouze snaží uspokojit zájem ze strany zákazníků, který je rok od roku vyšší. „Obecně zájem o mobilní telefony u nás v porovnání s loňským začátkem roku vzrostl o 16 %,“ uvedl pro Novinky.cz Milan Šmíd, manažer Zboží.cz.

Smartphony patří mezi nejprodávanější kategorie

Jeho slova potvrzují také jednotliví prodejci. „Smartphony u nás patří dlouhodobě k nejprodávanějším kategoriím zboží. Prodejní čísla z prvních dvou měsíců letošního roku potvrzují, že zájem o ně stále roste,“ podotkl mluvčí Mall.cz Jan Řezáč.

„Zájem o chytré telefony na CZC.cz neustále roste. A to i díky tomu, že se našim zákazníkům snažíme neustále dělat radost. Například celý březen dáváme ke všem telefonům v nabídce jako dárek praktický nabíjecí kabel ve formě přívěsku na klíče,“ konstatoval marketingový ředitel CZC.cz Michal Gabriel.

Zajímavý je i pohled na to, jaké parametry u nového přístroje preferují. „Lidé většinou upřednostňují telefony kolem 5 palců, výběr ale není příliš široký. Nově se tak budou objevovat telefony s displeji bez větších okrajových mezer a rámečků. Některé značky se nebojí experimentovat a přicházejí s různými vylepšeními – voděodolnost, rychlé nabíjení, optická stabilizace fotoaparátu atd.,“ odpověděla na dotaz Novinek mluvčí Alza.cz Patricie Šedivá.

Tradiční značky i noví výrobci

A jací výrobci jsou nejpopulárnější? „Velký zájem je o značky Samsung, Huawei a Lenovo. Nicméně v popularitě jasně stále vede Apple,“ konstatoval Šmíd.

Přestože stále žebříčku popularity vévodí americký počítačový gigant, jehož iPhony se prodávají zpravidla za více než 15 000 korun, Češi jsou nejčastěji ochotni utratit za nové přístroje citelně méně. „Průměrná částka za telefon je cca šest tisíc korun,“ podotkla Šedivá.

Právě nižší prodejní ceny nahrávají popularitě mladých výrobců, o kterých ještě před pár lety nikdo v Evropě neslyšel a které velmi často pocházejí z Asie. „Velké očekávání máme v letošním roce od značky Nubia, která přišla na tuzemský trh loni na podzim. Zaujmout se snaží atraktivním designem i dobrým poměrem cena/výkon,“ řekl marketingový manažer IRD Distribuce Václav Marek, který má v Česku na starost značku Nubia.

Novými smartphony se vcelku logicky snažili jednotliví výrobci zaujmout už před koncem loňského roku, kdy vrcholila vánoční horečka. Další modely se pak ukázaly v lednu na největším počítačovém veletrhu CES v americkém Las Vegas a konečně celá řada novinek si odbyla premiéru na přelomu února a března na veletrhu MWC ve španělské Barceloně. [celá zpráva]

Výběr těch nejzajímavějších nových smartphonů naleznete níže:

Foto: archív výrobce

Nubia Z11 miniS

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy XCover 4

Foto: rim, Novinky

Honor 6X

Foto: archív výrobce

Alcatel Idol 4 Pro

Foto: archív výrobce

LG G6

Foto: archív výrobce

Nokia 6

Foto: archív výrobce

BlackBerry KeyOne

Foto: archív výrobce

Asus ZenFone Max

Foto: archív výrobce

Kodak Ektra

Foto: archív výrobce

HTC U Play

Foto: archív výrobce

Kodak Ektra

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám