Hlavní obsah

První ohebný mobil od Huawei se začne prodávat v listopadu. Ale zatím jen v Číně

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Huawei oznámila, že po několika odkladech je připravena zahájit prodej svého prvního ohebného smartphonu Mate X. Tuzemští zákazníci se nicméně příliš radovat nebudou, neboť start prodeje je na příští měsíc naplánován pouze v domovské Číně.

Představení chytrého telefonu Huawei Mate XVideo: Novinky

 
Článek

Chytrý telefon Mate X se měl začít prodávat už letos v červnu, podnik bez bližších informacích ale nakonec dostupnost dvakrát posunul. Jisté tak není, zda za odloženým prodejem stojí výrobní problémy, nebo nedostatek součástek.

Jisté je nicméně to, že telefon bude stát 16 999 jüanů, tedy v přepočtu více než 55 tisíc korun. Jak upozornila agentura Reuters, novinka se již nyní nabízí v rámci předobjednávek, skladem ji však čínští prodejci budou mít až 15. listopadu.

Prodej ohebného mobilu od Huawei se odkládá. Opět

Mobil
Foto: archív výrobce

Huawei Mate X

Dostane se do Evropy?

Zástupci společnosti Huawei se také nechali slyšet, že nyní „zkoumají plány na uvedení telefonu Mate X na globální trh“. V tuto chvíli tedy není jasné, kdy a zda vůbec se novinka objeví na pultech evropských obchodů.

Problém by totiž mohly představovat americké sankce, kterým podnik čelí již od letošního května. Kvůli tomu šly špičkové smartphony Mate 30 a Mate 30 Pro do prodeje s osekaným Androidem, tedy bez klíčových aplikací společnosti Google – nejsou vybaveny aplikací Mapy Google, mailovým klientem Gmail, přehrávačem YouTube ani obchodem s aplikacemi Google Play.

Představení chytrých telefonů ze série Huawei Mate 30Video: archív výrobce

Kvůli nařízení amerického ministerstva obchodu totiž s Huawei nesmí obchodovat žádné podniky z USA bez zvláštního povolení. A to nedostal zatím žádný subjekt, tedy ani Google. Právě proto se Huawei rozhodl, že modely Mate 30 a Mate 30 Pro bude nabízet zatím výhradně na asijských trzích.

A stejný osud by mohl potkat také ohebný smartphone Mate X, který taktéž sází na operační systém Android. Novinka spojuje to nejlepší ze světa tabletů a chytrých telefonů. Vystačí si přitom s jednou obrazovkou, která ve složeném stavu obepíná zařízení z venkovní strany, přes jednu bočnici.

Když je přístroj rozložený, máte k dispozici v podstatě osmipalcový tablet s rozlišením 2480 x 892 obrazových bodů. Ve složeném stavu jsou obě obrazovky stále funkční – ta na přední straně má úhlopříčku 6,6 palce a rozlišení 2480 x 1148 pixelů, ta na zadní pak 6,38 palce a 2480 x 892 obrazových bodů.

Smartphony Huawei se prodávají rychleji než loni. Sankcím navzdory

Mobil

Tři fotoaparáty, solidní výkon

Fotoaparáty jsou pouze na jedné straně a díky ohebnému displeji je s nimi možné fotit autoportréty i klasické momentky. Objektivy jsou k dispozici tři; základní senzor má rozlišení 40 MPx, druhý má 16 MPx a slouží k zachycování krajin, má tedy širší ohnisko. A konečně třetí je teleobjektiv s trojnásobným optickým přiblížením, jeho rozlišení je však pouze 8 MPx.

Telefon je vybaven nejvýkonnějším čipem z portfolia společnosti Huawei – modelem Kirin 980, který kombinuje výkonná a úsporná jádra. V praxi by tak měla být novinka v porovnání s předchůdcem o 20 % výkonnější, a přitom až o 40 % šetrnější k baterii. Smartphone mimochodem nabízí baterii s kapacitou 4000 mAh.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate X

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám