Hlavní obsah

Prodejcům mobilů se nedaří, celosvětové prodeje klesají

Celosvětový prodej mobilních telefonů ve třetím čtvrtletí opět klesl. Snížil se na 427,7 miliónu přístrojů a proti stejnému období loňského roku byl nižší o tři procenta. Předvánoční sezóna bude letos kvůli útlumu globální ekonomiky slabší než obvykle, předpověděla výzkumná firma Gartner.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Prodej mobilních telefonů klesá od počátku tohoto roku. Naproti tomu prudce roste odbyt v segmentu dražších chytrých telefonů s operačním systémem. U nich byl za poslední čtvrtletí zaznamenán nárůst o 47 procent, uvedl Gartner podle agentury Reuters.

"Bude to opatrné čtvrtletí. Spotřebitelé jsou buď s výdaji opatrní, nebo zjišťují, že atraktivnějšími dárky jsou nové přístroje jako tablety," konstatovali analytici Gartneru k výhledu pro konec roku.

Žebříček největších prodejců nadále vedl jihokorejský Samsung, který na začátku letošního roku sesadil z pomyslného trůnu konkurenční Nokii. Ta přitom trh ovládala posledních 14 let.

Nokia i nadále ztrácí

Nokia minulý rok měla podíl 23,9 procenta na globálním trhu, nyní ale klesl na 19,2 procenta, zatímco podíl Samsungu vzrostl na 22,9 procenta z loňských 18,7 procenta.

Nokii se nedaří především na trhu s chytrými telefony, což je podle analytiků způsobeno především spoluprací s Microsoftem. „Přechod od původního operačního systému Symbian k Windows dal konkurenci dostatek příležitostí k tomu, aby v uplynulých 18 měsících ukradla společnosti Nokia podíl,“ uvedl Kevin Restivo, vedoucí výzkumný analytik společnosti IDC.

Spolupráci, na základě které Nokia nabízí ve svých chytrých telefonech operační systém Windows Phone, začaly obě společnosti začátkem loňského roku. Za spojenectví prý americký softwarový gigant zaplatil více než 17 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám