Hlavní obsah

Prodej mobilních telefonů ve světě poprvé po třech letech klesl

Zájem o nové mobilní telefony se mezi zákazníky poprvé po třech letech snížil. Vyplývá to z dat konzultační společnosti Gartner, podle které se loni prodalo na celém světě 1,75 miliardy přístrojů. To je meziroční pokles o 1,7 procenta.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S III mini

Článek

"Celosvětový trh mobilních telefonů oslabily těžké hospodářské podmínky, posun v preferencích spotřebitelů a tvrdá konkurence na trhu," poznamenal analytik Gartneru Anshul Gupta. Podle něj se lidé v letošním roce budou více soustředit na přístroje vyšší cenové kategorie, prodeje levných modelů budou minoritní.

Foto: Apple

iPhone 5

Pozici na trhu si podle Gartneru dál upevňovaly firmy Apple a Samsung, které hrají prim v prodeji smartphonů. Samsung loni prodal asi 385 miliónů telefonů, z čehož 53,5 procenta připadlo na chytré přístroje. Apple prodal 130 miliónů smartphonů, klasické modely bez operačního systému firma nevyrábí.

Ve čtvrtém čtvrtletí Apple a Samsung ve světě prodaly asi 52 procent všech smartphonů. Ve třetím čtvrtletí podíl těchto firem dosahoval 46 procent. Na třetí místo v prodeji smartphonů se na konci roku probojovala čínská společnost Huawei. Za celý rok prodala zhruba 27,2 miliónu přístrojů, což byl proti předchozímu roku nárůst o 74 procent.

Nokia nepatří mezi největší prodejce smartphonů

V prodejích chytrých telefonů zklamala loni finská Nokia. Ve třetím čtvrtletí vypadla z pětky nejúspěšnějších prodejců. Jedním z důvodů je podle analytiků spolupráce s Microsoftem. [celá zpráva]

Foto: Nokia

Lumia 820

„Přechod od původního operačního systému Symbian k Windows dal konkurenci dostatek příležitostí k tomu, aby v uplynulých 18 měsících ukradla společnosti Nokia podíl,“ uvedl Kevin Restivo, vedoucí výzkumný analytik společnosti IDC.

Spolupráci, na základě které Nokia nabízí ve svých chytrých telefonech operační systém Windows Phone, začaly obě společnosti začátkem loňského roku. Za spojenectví prý americký softwarový gigant zaplatil více než 17 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám