Hlavní obsah

Prodej kmitočtů pro rychlé sítě se protáhne do roku 2016

Chystaný prodej kmitočtů v pásmu 3,7 GHz pro vysokorychlostní bezdrátové sítě se zřejmě protáhne až do příštího roku. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) s vypsáním aukce totiž musí počkat, až vláda sníží roční poplatky za využívání frekvencí, jinak by se zájemcům provoz sítí nevyplatil. Uvedl to předseda ČTÚ Jaromír Novák.

Foto: ctu.cz

Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák

Článek

V současnosti probíhá veřejná konzultace podmínek aukce. ČTÚ předběžně počítá s tím, že nabídne pět bloků kmitočtů za celkovou vyvolávací cenu 85 miliónů korun. Výstavba sítí založených na technologiích LTE, Wi-Fi nebo WiMAX by měla začít do dvou let od přidělení frekvencí.

ČTÚ letos chystá ještě jednu aukci, ve které chce nabídnout zbylé frekvence pro LTE v pásmech 1800 a 2600 MHz, které neudal v předchozí soutěži. Ta by měla předcházet aukci 3,7 GHz. Podle Nováka je možné, že jí úřad stihne ještě letos, ale její vypořádání se asi rovněž přesune na začátek roku 2016. I v tomto případě regulátor čeká na snížení poplatků.

Návrh na snížení ročních poplatků za kmitočty ČTÚ předložil ministerstvu průmyslu a obchodu již loni na podzim. To jej muselo před zasláním do vlády podrobit meziresortnímu připomínkovému řízení. Návrh počítá se snížením poplatků v pásmech nad 2,2 GHz o 60 až 80 procent. Současná výše poplatku je 1600 Kč za kHz, což je u vyšších kmitočtů kvůli neexistující degresi výrazně více než v okolních zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám