Hlavní obsah

Přijde nový operátor? ČTÚ chystá dvě důležité aukce kmitočtů

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) připravuje na příští rok dvě důležité aukce kmitočtů pro mobilní sítě LTE nebo 5G s očekávaným výnosem nejméně osm miliard korun. Nabízet bude frekvence v pásmu 700 MHz, uvolněné po přechodu digitálního TV vysílání na standard DVB-T2, a kmitočty v pásmu 3,5 GHz. Záměr v rámci situační zprávy, která je doplňujícím dokumentem ke Strategii správy radiového spektra, schválila vláda v demisi.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nabídka frekvencí 2x30 MHz v pásmu 700 MHz by podle plánů ČTÚ mohla přilákat potenciálního konkurenta nynějších mobilních operátorů. Rozsah nabízených kmitočtů ale může až o třetinu omezit požadavek ministerstva vnitra, které zvažuje, že by na jejich části vybudovalo zabezpečenou mobilní síť pro potřeby záchranných složek.

Podmínky výběrového řízení má ČTÚ podle materiálu připravit a předložit vládě do konce srpna. "Podmínky budou stanoveny primárně s cílem podpořit rozvoj hospodářské soutěže se zvážením všech scénářů pro motivaci vstupu dalšího možného operátora v nově zpřístupňovaných pásmech," uvedl úřad.

Pokud by ministerstvo vnitra nárokovalo část frekvencí a ČTÚ by nadále chtěl přilákat nového hráče, byl by nedostatek kmitočtů pro stávající operátory. To by mohlo neúměrně vyšroubovat jejich cenu a umožnit napadení aukce v Bruselu.

Systém Tetra má omezenou kapacitu

Bezpečnostní složky nyní využívají systém Tetra, který má ale omezenou kapacitu zejména pro datové přenosy. Výstavbu mobilní sítě na vlastních frekvencích by mohlo nahradit vytvoření virtuálního mobilního operátora, který by si síť pronajímal od některého ze současných hráčů.

Podle informací ČTK by mobilní síť bezpečnostních složek měla na starost státní firma NAKIT, která podléhá ministerstvu vnitra. Zástupci NAKIT již v předchozích měsících obcházeli významné firmy v oboru a sondovali možnosti, kdo by jim novou mobilní síť vybudoval, případně provozoval.

V Česku je 14,5 miliónu aktivních SIM karet. Více než 93 procent využívá služby operátorů O2, T-Mobile a Vodafone, zbytek se připojuje přes virtuální mobilní operátory. Preferovanou technologií využívající rychlé datové přenosy je LTE. Kmitočty pro LTE získali operátoři ve dvou aukcích v letech 2013 a 2016 za celkově více než 11 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám