Hlavní obsah

O výrobce telefonů BlackBerry se prý zajímá firma Cerberus

O převzetí ztrátového kanadského výrobce chytrých mobilních telefonů BlackBerry se zajímá investiční společnost Cerberus Capital Management. Informoval o tom ve středu na svých internetových stránkách list Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Mluvčí BlackBerry se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Foto: BlackBerry

Chytrý telefon BlackBerry Z10 (Ilustrační foto)

Článek

Firma Blackberry v létě oznámila, že vytvořila zvláštní komisi pro přezkoumání svých strategických alternativ, včetně prodeje podniku. Minulý týden se v zásadě dohodla na svém převzetí konsorciem, které vede její největší akcionář, firma Fairfax Financial Holdings. Konsorcium je za BlackBerry ochotno zaplatit 4,7 miliardy USD (88,5 miliardy Kč).

Fairfax již vlastní skoro deset procent akcií firmy BlackBerry. Na úplné převzetí podniku ale podle dřívějších informací listu Wall Street Journal ještě potřebuje získat finanční prostředky. Z obchodu také může před podpisem smlouvy kdykoli odejít.

Společnost BlackBerry minulý měsíc oznámila, že ve druhém finančním čtvrtletí prodělala 965 miliónů USD (přes 18 miliard Kč). Ztráta tak prudce stoupla z 235 miliónů USD před rokem. Firma se nedávno rozhodla propustit 4500 zaměstnanců, tedy asi 40 procent své celkové pracovní síly.

Firma BlackBerry, která se původně jmenovala Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji iPhone od americké společnosti Apple a za dalšími zařízeními, jež využívají operační systém Android.

Reklama

Související témata:

Související články

BlackBerry propustí 40 procent zaměstnanců

Ztrátový kanadský výrobce chytrých mobilních telefonů BlackBerry propustí 4500 zaměstnanců, což odpovídá zhruba 40 procentům celkové pracovní síly firmy....

Výběr článků

Načítám