Hlavní obsah

Nových iPhonů je nedostatek. Kvůli koronaviru

Novinky, rim
Cupertino

Společnost Apple přiznala, že nezvládne naplnit výhled tržeb pro druhé finanční čtvrtletí, které si stanovila minulý měsíc. Hlavním důvodem je výpadek dodávek nových iPhonů v souvislosti s šířením koronaviru v Číně. Americký podnik se tak začíná potýkat s tím, že poptávka po jablečných smartphonech je vyšší než nabídka, nových přístrojů je zkrátka nedostatek.

Apple iPhone 11 je nejlevnějším telefonem v nabídce podnikuVideo: archív výrobce

 
Článek

Apple původně plánoval, že ve druhém čtvrtletí vydělá 63 až 67 miliard dolarů, tedy v přepočtu 1,4 až 1,5 bilionu korun. Tento týden však zástupci amerického technologického gigantu uvedli, že takový cíl je nesplnitelný, neboť výpadky v dodávkách iPhonů jsou větší, než se původně předpokládalo.

Firma sice vyrábí jablečné telefony v provincii Chu-pej, která je mimo ohnisko nákazy nového koronaviru, ale v Číně se výroba kvůli nemoci vrací do normálu jen velmi pozvolna. Navíc i odbyt telefonů v nejlidnatější zemi světa také vázne, přitom právě Čína je pro Apple jedním z nejdůležitějších světových trhů.

Apple již v nejlidnatější zemi světa uzavřel všechny své oficiální prodejny a omezil servisní služby, aby zabránil nakažení svých zaměstnanců koronavirem.

Apple se stal na konci roku jedničkou v dodávkách smartphonů

Mobil

Apple kraluje trhu smartphonů

Na konci loňského roku se Apple vyhoupl na první příčku nejúspěšnějších prodejců chytrých telefonů. Právě kvůli stoupající poptávce po iPhonech chtěl výrobce pro prvních šest měsíců letošního roku navýšit výrobu jablečných telefonů.

Proti původním plánům měly objednávky vzrůst zhruba o deset procent na 80 milionů iPhonů. Nyní je však již jasné, že toto číslo se nepodaří naplnit.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Co umí nejnovější iPhony?

V současnosti nabízí Apple vedle starších modelů hned tři různé nové iPhony. To nejlepší na pultech obchodů představují iPhony 11 Pro a 11 Pro Max.

První zmiňovaná novinka sází na 5,8palcový displej, druhá pak na obrazovku s úhlopříčkou 6,5 palce. To jsou mimochodem stejné hodnoty jako u předloňských špičkových modelů iPhone XS a XS Max.

Oba nové iPhony designově vycházejí z loňských vlajkových lodí. Mají tedy takřka bezrámečkový displej, který zabírá co možná největší část čelní strany. Pouze v horní části je dotykový panel vyříznutý, aby bylo kam umístit čelní kameru a další senzory. Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu.

Apple iPhone 11 ProVideo: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 11

Základ nabídky tvoří iPhone 11, který má ambice stát se „lidovějším přístrojem“. Zástupci společnosti Apple se také na loňské premiéře netajili tím, že právě tento model bude podle jejich očekávání nejprodávanější. Oficiální prodejní výsledky však doposud nebyly zveřejněny.

Ve srovnání se špičkovými modely, které mají slůvko Pro v názvu, se nicméně případní zájemci musí smířit s některými kompromisy. Kvalitní OLED obrazovku nahradil například obyčejný LCD panel s úhlopříčkou 6,1 palce, k dispozici je také pouze duální optika místo trojitého fotoaparátu.

Na druhou stranu předchůdce měl na zadní straně pouze jeden fotoaparát, v případě nové jedenáctky jde tedy rozhodně o posun správným směrem. Duální fotoaparát u novinky staví na hlavním 12megapixelovém fotoaparátu, který je doplněn o širokoúhlý objektiv.

Základní iPhone 11 se v tuzemsku prodává podle Zboží.cz od 17 100 Kč. Verze 11 Pro pak případné zájemce vyjde na 25 790 Kč, respektive na 28 500 Kč v případě větší varianty 11 Pro Max. Při volbě větší kapacity úložiště bude cenovka pochopitelně ještě citelně vyšší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám