Hlavní obsah

Největší čínský mobilní operátor začal prodávat iPhony

Peking

Největší čínský mobilní operátor China Mobile, který je podle počtu uživatelů největším operátorem na světě, začal na konci minulého týdne svým zákazníkům prodávat přístroje iPhone od Applu. Apple jednal s China Mobile o dohodě šest let a čínský operátor byl jedním z posledních velkých světových operátorů, který dosud iPhony nenabízel. Výrobce Apple tak asi výrazně zvýší tržní podíl.

Apple iPhone 5SVideo: Apple

 
Článek

Jak je tento krok pro Apple důležitý ukazuje i skutečnost, že zahájení prodeje v hlavním obchodě operátora ve finanční čtvrti Pekingu se v pátek zúčastnil i generální ředitel Applu Tim Cook. Spolu s šéfem China Mobile Si Kuo-chuaem podepisoval iPhony zákazníkům a fotil se s nimi.

Levný iPhone 5CVideo: Apple

China Mobile má více než 760 miliónů zákazníků a plánuje spustit největší mobilní síť čtvrté generace 4G. Oficiální ceny iPhonů ve značkových obchodech Applu jsou pro všechny země stejné. Přístroj 5S s pamětí 16 GB stojí 5288 jüanů (17 700 Kč) a přístroj 5C o stejné kapacitě 4488 jüanů (15 000 Kč). Za stejnou cenu je nabízí i China Mobile bez smlouvy.

Analytici očekávají, že China Mobile získá díky nabídce iPhonů nové zákazníky a Apple zvýší svůj podíl na trhu. Přesto by měl Apple nadále zaostávat za konkurencí, která nabízí levnější přístroje. Jedničkou na místním trhu je jihokorejský Samsung, který měl podle výzkumné společnosti Canalys ve třetím čtvrtletí podíl na trhu 21 procent, zatímco Apple byl až pátý s podílem jen šest procent. Podle čínské konzultační firmy Analysys International na tom byl Apple ještě hůře, s podílem 3,5 procenta mu patřilo osmé místo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám