Hlavní obsah

Nejrychlejší mobilní internet budou mít i Češi, nabízet ho budou všichni operátoři

Tuzemští mobilní operátoři se začali předhánět, kdo dřív předvede funkční mobilní síť nové generace LTE. Kmitočty pro LTE přitom bude ČTÚ dražit až letos na podzim. Hlavní výhodou LTE proti 3G sítím je výrazně vyšší přenosová rychlost. Ta se v současnosti pohybuje ve stovkách Mbit/s, u 3G jsou to desítky Mbit/s.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Telefónica novinářům na příští týden slíbila demonstraci LTE. Firma chce v nejmenované obci blízko Prahy začít s komerčním provozem sítě. Mateřská Telefónica již například provozovala funkční LTE síť na barcelonském výstavišti během Mobile World Congressu letos v únoru.

T-Mobile přispěchal s pozvánkou na druhý červencový týden, podle které chce ukázat poslední pilotní provoz technologie LTE včetně praktických zkoušek v živém provozu.

"LTE plánujeme spustit a využít zahraničních zkušeností v rámci skupiny Vodafone, kde je již komerčně v provozu. Uděláme to ale seriózně, nejen jako marketingové pozlátko," reagoval mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický.

Podle odhadů dodavatelů by se první síť LTE, která nebude využívat jednu základnovou stanici a bude pokrývat větší území, mohla objevit v příštím roce. Bude ale záležet na výsledku aukce kmitočtů, kterou pořádá ČTÚ. Mezi favorizované dodavatele LTE patří čínský Huawei, Nokia, Siemens a Ericsson.

Reklama

Výběr článků

Načítám