Hlavní obsah

Na světě je první mobil, který má tři hlavní fotoaparáty

Novinky, lez
Paříž

Společnost Huawei pravidelně láká u svých vrcholných smartphonů na prémiové fotoaparáty, které vyvíjí ve spolupráci s renomovanou fotografickou společností Leica. V úterý se však vůbec poprvé v mobilní historii ukázal telefon, který má na zadní straně tři hlavní fotoaparáty. Jmenuje se Huawei P20 Pro a nabízet se bude i v odlehčené variantě.

Foto: archív výrobce

Huawei P20 Pro

Článek

Společnost Huawei uspořádala v úterý velkou tiskovou konferenci ve Francii, konkrétně v pařížském Grand Palais. Zde byly představeny nové „vlajkové lodi” této značky zvané P20, které navazují na loňské předchůdce s desítkou v názvu.

Byla to právě společnost Huawei, která se v minulosti snažila zaujmout jako jeden z prvních výrobců duální optikou. Tou se chlubila také loňská desítka. Jeden snímač se u ní stará o zachycení barev, druhý pak o získání co nejvěrnějších detailů snímaného obrazu. Toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač. Když oba fotoaparáty spolupracují, dosahují o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů.

Foto: archív výrobce

Huawei P20 Pro

Fotoaparáty s umělou inteligencí

A v podstatě velmi podobně fungují dva ze tří fotoaparátů na zadní straně také u modelu P20 Pro. Primární cíl duální optiky je tedy kvalitnější obrazová kvalita, k čemuž nově dopomáhá 3D osvětlení a čip využívající umělé inteligence. Konkrétně jde o systém rozpoznávání prostředí a objektů, který dokáže automaticky identifikovat 19 různých situací a předmětů a v reálném čase k nim přiřadit vhodné nastavení fotoaparátu.

Třetí fotoaparát na zadní straně pak funguje jako bezztrátový zoom, je totiž napojen na teleobjektiv s dvojnásobným přiblížením. Má však rozlišení pouze 8 MPx, zatímco druhé dva senzory na zadní straně nabízejí 20 a 40 MPx.

Foto: archív výrobce

Huawei P20 Pro

Foto: archív výrobce

Huawei P20 Pro

Světelnost objektivů je pak f/1.8, f/1.6 a f/2.4. Tyto hodnoty by měly být v praxi dostačující i pro focení ve velmi špatných světelných podmínkách. Na reálné testy si ale zájemci budou muset ještě nějakou dobu počkat.

Mimochodem fotoaparát na čelní straně nabízí rozlišení 24 megapixelů a je doplněn o funkci vylepšení vzhledu pomocí umělé inteligence.

Další praktickou funkcí je Huawei AIS, tedy stabilizace obrazu řízená umělou inteligencí. Zařízení z řady P20 navíc při natáčení videa podporují šestiosou stabilizaci a „slow motion” režim s 960 snímky za sekundu pro jasné a detailní záběry.

Vysoký výkon, velký displej

Huawei P20 Pro je vybaven 6,1palcovým displejem, operačním systémem Android a osmijádrovým procesorem Kirin 970, u nějž jsou čtyři jádra taktována na 2,36 GHz a další čtyři na 1,8 GHz. Do vínku dostal přístroj také 6 GB operační paměti a 128 GB úložný prostor.

Foto: archív výrobce

Huawei P20

Foto: archív výrobce

Huawei P20

V prodeji bude také odlehčená verze Huawei P20. Ta nabídne menší 5,8palcový displej, 4 GB operační paměti a pouze duální fotoaparát na zadní straně. V ostatních parametrech bude odlehčená novinka stejná jako přístroj se slůvkem Pro v názvu.

Smartphone Huawei P20 bude v ČR dostupný v barevných variantách Black, Midnight Blue a Pink Gold (černá, modrá a růžová), Huawei P20 Pro v barevných variantách Black, Midnight Blue a Twilight (černá, modrá a fialová). Levnější model by se měl prodávat zhruba za 17 tisíc, dražší za 22 tisíc.

Foto: archív výrobce

Huawei P10

Foto: Paul Hanna, Reuters

Huawei P10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Technické parametry smartphonu Huawei P20 Pro

Displej: 6,1”

Procesor: Huawei Kirin 970 (4x Cortex A73 2.36 GHz + 4x Cortex A53 1.8 GHz)

Grafické jádro: Mali-G72

Operační paměť: 6 GB

Úložný prostor: 128 GB

Hlavní fotoaparát: 40 MPx (f1.8); 20 MPx (f1.6); 8 MPx (f2,4)

Přední fotoaparát: 24 Mpx

Rozměry: 155 x 73,9 x 7,8 mm

Hmotnost: 180 g

Operační systém: Android 8.1

Baterie: 4000 mAh

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám