Hlavní obsah

Mobil místo peněženky. Většina lidí už chce smartphony s NFC

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě relativně nedávno byla technologie Near field communication (NFC), která slouží k bezdrátové komunikaci na krátkou vzdálenost mezi elektronickými zařízeními, výsadou spíše těch vybavenějších smartphonů. V poslední době se však stále častěji prosazuje i mezi levnějšími přístroji, protože zákazníci ji jednoduše požadují – díky ní promění mobil v podstatě na peněženku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

NFC není žádná nová technologie, jak by se právě díky dramatickému rozmachu v posledních letech mohlo zdát. Patentová přihláška byla na tento systém vynálezcem Charlesem Waltonem podána už v roce 1983.

Velcí mobilní giganti si však NFC začali všímat až v roce 2004, kdy společně založili neziskovou organizaci NFC Forum. První telefon podporující NFC se na trhu objevil až v roce 2006, jednalo se o Nokii 6131.

Foto: Nokia

Nokia 6131

Tehdy ale ještě nikdo netušil, jaký rozmach tuto technologii čeká. V roce 2010 nenabízela NFC ani desetina nových chytrých telefonů a téměř žádný počítačový tablet. Dnes se přitom podle dat Vodafonu prodává 90 procent chytrých telefonů právě s touto technologií. Je tedy spíše výjimkou, pokud technologií výrobce nový přístroj nevybaví.

„Pro bezkontaktní platby mobilem u terminálů v obchodech je zapotřebí technologie NFC. Aktuálně má tuto technologii už 90 procent mobilních telefonů, které prodáme. Nejlevnější smartphone s NFC je možné pořídit už za čtyři tisíce korun,“ prohlásil Jakub Králík, manažer portfolia koncových zařízení Vodafonu.

Přestože NFC může sloužit ke snadnému přenášení souborů, ale například také k pohodlnější konfiguraci nejrůznějších zařízení, nejčastěji je využívána u chytrých telefonů pro bezkontaktní platby. Ve srovnání s klasickými penězi je totiž takové řešení jednodušší a hygieničtější, v porovnání s platebními kartami také rychlejší, neboť lidé nemusí ani při platbách nad 500 Kč zadávat PIN, postačí otisk prstu na telefonu.

Češi stále častěji platí mobilem či hodinkami

Finance

Podle studie společnosti Kantar platí mobilem za služby polovina lidí ve věku 25 až 34 let, kteří vlastní chytrý telefon. Napříč všemi věkovými generacemi je to více než třetina Čechů. Bezkontaktně lidé platí především za potraviny, uvádí banka ČSOB.

Platit přitom nemusí lidé pouze telefonem, stejnou funkci zastanou i některé chytré hodinky. „Aktuálně máme v portfoliu necelou desítku modelů chytrých hodinek, kterými lze platit. Jeden z modelů pracuje i s eSIM, to znamená, že z hodinek se stává nejen peněženka, ale také samostatný a nezávislý telefon bez klasické plastové SIM karty. Hodinky s funkcí placení se dnes u nás dají koupit za cenu pod pět tisíc korun,“ doplnil Králík.

Jak je tedy z řádků výše patrné, NFC platby – a technologii samotnou – čeká zářná budoucnost.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám