Hlavní obsah

Huawei nabídne druhou skládačku ještě v březnu. Cena nepotěší

Novinky, bri

Svůj první skládací telefon s ohebným displejem společnost Huawei v Česku vůbec neprodávala. S druhou generací nesoucí název Mate Xs to chce ale čínský výrobce změnit, na pulty obchodů dorazí ještě tento měsíc. Cena je nicméně nastavena velmi sebevědomě.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate Xs

Článek

Předobjednávky budou odstartovány 16. března, samotný prodej pak začne 22. března. Výrobce si model Mate Xs cení na 59 999 Kč, což je citelně více než v případě konkurenčního modelu Samsung Galaxy Fold. Ten bylo možné před Vánocemi zakoupit za 50 000 Kč. Aktuální novinka Galaxy Z Flip se nabízí také citelně levněji, a to od 38 999 Kč.

Mate Xs má stejně jako předchůdce jeden velký displej s úhlopříčkou osm palců. Když zařízení zacvaknete, displej se ohne jakoby zvenčí, takže lemuje přední i zadní stranu zařízení. V praxi tak uživatel získá kompaktnější zařízení, které má na přední straně 6,6palcovou dotykovou plochu a na zadní obrazovku s úhlopříčkou 6,38 palce.

Google chce spolupracovat s Huawei, požádal USA o výjimku

Software

V otevřeném stavu je Mate X tablet s osmipalcovým displejem, který nabízí rozlišení 2480 x 2200 pixelů. Velkou výhodou je, že zařízení nemá žádný výřez ani průstřel displeje – obrazovou plochu tedy můžete využívat skutečně celou.

Totožná je jako u předchůdce také trojice fotoaparátů. Hlavní senzor má rozlišení 40 Mpx, dále je pak k dispozici 8megapixelový teleobjektiv a 16megapixelový ultraširokoúhlý fotoaparát. Celou sestavu objektivů, na které se mimochodem podílela společnost Leica, pak doplňuje i ToF kamera pro měření hloubky ostrosti. Samozřejmostí je optická stabilizace obrazu či možnost využít extrémně vysokou citlivost až ISO 204 800.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate Xs

Foto: archív výrobce

Huawei Mate Xs

Hlavní změny se tedy udály uvnitř přístroje. Srdcem telefonu je totiž nový procesor Kirin 990 5G, který má přímo v sobě zabudovaný 5G modem pro příjem sítí nové generace. Mate Xs má dále k dispozici 8 GB operační paměti a 512GB úložiště. Kapacita akumulátoru činí 4500 mAh, přičemž telefon si poradí i s rychlým 55W nabíjením. Velký důraz byl údajně kladen také na chlazení, které staví na grafenu.

Případní zájemci ale musí počítat s tím, že přístroj půjde do prodeje s osekaným Androidem. Od loňského května totiž telefony Huawei nesmí kvůli americkým sankcím neomezeně obchodovat s americkými společnostmi, což se týká i Googlu – právě proto se všechny budoucí telefony od Huawei musí obejít bez plnohodnotného Androidu.

Mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play – nic z toho novinka nabízet nebude. Výrobce nicméně celou řadu z nich nahrazuje vlastními službami Huawei Mobile Services (HMS).

Véčko s ohebným displejem Samsung Galaxy Z Flip naživoVideo: Novinky

Samsung Galaxy FoldVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Huawei neuspěl s žalobou proti sankcím v USA

Americký soud zamítl žalobu čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei zpochybňující zákon, který vládě Spojených států a jejím dodavatelům kvůli...

Výběr článků

Načítám