Hlavní obsah

Hackeři dokážou zachytávat e-maily posílané z mobilních telefonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlínská bezpečnostní firma Security Research Labs rozluštila kód šifrující e-maily posílané z mobilních telefonů po internetu pomocí technologie GPRS (General Packet Radio Service). Napsal to na svých webových stránkách deník Handelsblatt s odvoláním na šéfa firmy SRL Karstena Nohla, který přitom kritizoval nedostatečné bezpečnostní inovace německých telekomunikačních společností.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Pomocí naší technologie můžeme zachytávat datovou komunikaci systému GPRS v okruhu pěti kilometrů," řekl Nohl listu. "Kódování německých sítí je velmi slabé," uvedl. Pomocí technologie podle něj lze číst e-maily zasílané mobilem a sledovat, co uživatelé těchto mobilů dělají na internetu.

Podle Nohla ale systém rozkódovává zatím jen zprávy, zasílané ve standardu GPRS. Tuto normu ale používají také zařízení pro řízení techniky, mýtné systémy na dálnicích a další zařízení. Telefony, které využívají novější síť UMTS, jsou prý bezpečnější. Síť UMTS je však mimo velké aglomerace málo rozšířená.

Tam, kde není k dispozici síť UMTS, využívají i novější přístroje jako iPady a iPhony síť GPRS a jsou tak podle Nohla napadnutelné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám