Hlavní obsah

Ericsson chce rozpoutat patentovou válku. Kvůli chytrým telefonům

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mobilním trhu to začíná opět vřít. Společnost Ericsson se totiž rozhodla hnát k soudu francouzského výrobce chytrých telefonů Wiko, a to kvůli porušení patentových práv. Po Applu a Samsungu je tak na obzoru další velká patentová válka.

Foto: Ericsson

Článek

Francouzská společnost Wiko nabízí chytré telefony posledních šest let. Přestože se nabízejí především v zahraničí, narazit na modely tohoto výrobce je možné i v tuzemských obchodech.

Hlavní problém je v tom, že Wiko využívá ve svých přístrojích patenty společnosti Ericsson, které jsou nezbytné pro provoz chytrých telefonů v mobilních sítích 2G, 3G a 4G. A to bez zaplacených licenčních poplatků, kterým se nevyhýbají ani další velcí výrobci.

Foto: archív výrobce

Wiko vyrábí chytré telefony už šest let.

„Wiko již šest let bez jakékoliv licence nebo kompenzace porušuje práva duševního vlastnictví společnosti Ericsson. Jelikož se od května 2013 společnost Ericsson neúspěšně pokoušela s Wiko uzavřít spravedlivou, přiměřenou a nediskriminační licenční smlouvu (FRAND), jako poslední možnost se rozhodla uplatnit své zákonné právo na prosazování svých patentů proti produktům společnosti Wiko, které autorské právo porušují,“ uvedli zástupci společnosti Ericsson v prohlášení.

Právníci obou podniků se tak střetnou před německými soudy v Německu, konkrétně v Düsseldorfu a Mannheimu. Vzhledem k tomu, jak podobné patentové přestřelky probíhaly u dalších společností – například již zmiňovaného Applu a Samsungu –, lze předpokládat, že celý spor se povleče několik let.

Reklama

Výběr článků

Načítám