Hlavní obsah

Dvakrát rychlejší LTE internet bude v Česku nejspíše už příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká pobočka mobilního operátora T-Mobile by mohla už příští rok nasadit novou technologii, která v síti LTE umožní přenosy dat o rychlosti až 300 Mbit/s místo nynějších maximálně 150 Mbit/s. Otestovala jí už loni jako první na světě.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyšší rychlost umožňuje technologie MIMO 4x4, která kombinuje přenos dat prostřednictvím čtyř antén na straně vysílače i mobilního zařízení. Mobilní telefony dosud využívaly jen dvě antény. Konkurenční operátoři uvádí teoretickou maximální rychlost LTE 150 Mbit/s, s využitím nadstavby LTE-A pak teoreticky až 225 Mbit/s. Tu v některých částech sítě využívá i T-Mobile.

"Test probíhal od října 2014 v oblasti pražských Petrovic a kromě operátora a jeho mateřské společnosti Deutsche Telekom se na něm podílely společnosti Huawei a SkyCross. Výsledky technického pilotu ukázaly, že technologie 4x4 MIMO v nízkofrekvenčním pásmu 800 MHz až dvojnásobně zvyšuje rychlost připojení a posiluje signál v budovách a na okrajích buněk jednotlivých vysílačů," uvedl Lukáš Hrabal z tiskového oddělení. Průměrné zvýšení se podle něj pohybuje kolem 70 procent.

Demo v Petrovicích navrhl a zrealizoval tým Research & Trials z T-Mobile, který uskutečňuje podobné technicky náročné projekty pro celou skupinu Deutsche Telekom. Dříve se tento tým věnoval podobným aktivitám pouze v oblastech vyšších frekvenčních pásem 1800 MHz a 2600 MHz. Například v síti mateřské společnosti operátora provedl počátkem roku 2014 úspěšnou ukázku přenosu s rychlostí 580 Mbit/s díky kombinaci 4x4 MIMO a spojení dvou pásem.

T-Mobile buduje síť LTE dohromady s konkurenční O2. V současnosti pokrývá přes 90 procent populace. Podle serveru DSL.cz je průměrná rychlost v síti T-Mobilu přes 19 Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám