Hlavní obsah

Česko se díky novým mobilním tarifům přiblížilo ostatním zemím EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika výrazně srovnala krok se zeměmi EU. Operátoři totiž na konci prázdnin spustili neomezené datové tarify a při srovnání, kolik GB dat si zákazník pořídí za 50 eur, se tak ČR za půl roku posunula z 37. na 14. místo mezi 41 zeměmi. V levnějších tarifech Česko ale ještě nadále zaostává. Oznámilo to ministerstvo průmyslu a obchodu na základě analýzy společnosti Rewheel.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Analýza podle MPO ukazuje, že dochází k pozitivním změnám. Víc dat se stalo součástí tarifu s neomezeným voláním. V levnějších stále panuje rozdíl, i když změny jsou patrné třeba i u tarifů za 20, 30 nebo 40 eur. Pokud služby využívá více zákazníků společně, například studenti, rodina nebo spolupracovníci, nově je možné i v tomto případě dosáhnout zajímavých cen.

„Opět zdůrazňuji, že dokud nebudeme na úrovni jiných států, například Dánska, Anglie, či Finska, kde neomezené volání a SMS včetně až do 40 GB dat stojí do 600 korun, tak ve svém úsilí za levnější data nepolevíme. Máme další možnosti, jak přitlačit na operátory. Jsem rád, že poslanecká sněmovna jednohlasně přijala změnu zákona o elektronických komunikacích, díky které budou moci zákazníci daleko jednodušeji a rychleji přecházet k jinému operátorovi a nebudou muset hradit poplatky a pokuty za změnu operátora,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Kdy přijde do Česka čtvrtý operátor? Aukce kmitočtů se posouvá

Mobil

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) operátoři stále neposkytují, tak jako jinde ve světě, jednoduchou transparentní nabídku s rozumným objemem dat i u nižších tarifů. To by mohla změnit chystaná aukce kmitočtů pro rychlé sítě 5G, která by měla začít na začátku příštího roku.

Například v Estonsku či v Dánsku lidé mají za třicetieurový tarif k dispozici neomezená mobilní data. Ve více než 30 porovnávaných zemích ze 40 států, mezi které patří třeba Švédsko, Francie či Rakousko, dostanou zákazníci za 30 eur více než 10 GB mobilních dat, v polovině zemí mohou využít více než 50 GB dat měsíčně. V Česku jsou to 4 GB, což zemi řadí na 37. místo.

Vodafone je nejlevnější, ale má háčky

Na první pohled se může jevit jako nejlevnější aktuální nabídka Vodafonu. A svým způsobem je to skutečně pravda, neomezená data i s voláním a SMS zprávami tady případní zájemci mohou sehnat už od 599 Kč za SIM kartu. Vodafone ale nenabízí neomezená data pro jednotlivce, na takto výhodnou nabídku tedy dosáhnou pouze čtyři uživatelé, kteří se podepíšou pod jednu smlouvu.

K tomu je navíc nutné využívat ještě pevné připojení od Vodafonu nebo UPC, což výslednou cenu ještě zvýší. Pokud by si tedy takový tarif pořídili čtyři lidé, výsledná faktura bude napsána na 2795 Kč. A to už tak atraktivní cena není.

Samozřejmě pokud si pořídí neomezená data od Vodafonu méně lidí, cena výrazně naroste. Jedna SIM s neomezenými službami vyjde na 998 Kč. Po započítání pevného připojení se tak celková útrata za měsíc pro dva vyšplhá na 2396 Kč. Potenciální zájemci navíc musí počítat s tím, že rychlost je u všech nabízených tarifů přiškrcena na 10 Mb/s, což není zrovna moc.

Foto: archív operátora

Nabídka tarifů Vodafone s datovým balíčkem

Poskládat tarif podle vlastních preferencí

Právě v otázce rychlosti neomezeného internetu má navrch nabídka od T-Mobilu. Růžový operátor totiž začne rychlost zpomalovat na 10 Mb/s až po překročení měsíčního limitu 50 GB, což je pořádná porce dat. Zmiňovaných 50 GB je možné prosurfovat neomezenou rychlostí.

Za skutečně neomezený tarif, který obsahuje kromě internetu také volání a SMS zprávy do všech sítí, zaplatí případní zájemci u T-Mobilu 1275 Kč. V případě, že nepotřebují například tolik volat, může být cena i citelně nižší – u růžového operátora si lidé mohou poskládat tarify doslova na míru podle toho, co skutečně využijí.

Například základní tarif s 1,5 GB dat, 100 volnými minutami a 100 SMS vyjde dohromady na 375 Kč. Neomezené volání a SMS zprávy společně s datovým limitem 12 GB bude stát 825 Kč. Zákazník si přitom může zvolit variantu smlouvy s dotací na telefon ve výši až 5000 Kč (na 24 měsíců) či bez dotace (bez časového závazku), a to za stejnou cenu měsíčního paušálu jako při variantě s dotací.

Foto: archív operátora

Nabídka nových tarifů od T-Mobilu

O2 nabídne různé rychlosti

O2 má pravidla u svých neomezených tarifů NEO, které byly představeny ve čtvrtek, jasně stanovena. Uživatelé vždy získají neomezené volání, SMS zprávy a také internet – cena jejich měsíčního vyúčtování se bude odvíjet podle toho, jakou rychlostí budou chtít surfovat.

Nejlevnější tarif s neomezeným internetem vyjde na 1099 Kč. Případní zájemci nicméně musí počítat s tím, že rychlost bude omezena na 5 Mb/s. Tarif s rychlostí 20 Mb/s pak vyjde na 1299 Kč. O2 nabízí i rychlost až 300 Mb/s, ta však potenciální zájemce vyjde na 1599 Kč.

Rychlost u poslední zmiňované nabídky je nicméně tak vysoká, že na ni dosáhnou uživatelé pouze v některých částech republiky v rámci sítě 4G+. Tento signál přitom není dostupný například ani v celé Praze.

Foto: repro O2

Tarify O2 NEO

Reklama

Související témata:

Související články

Operátoři v cizině jsou stále levnější

Rozhodnutí mobilního operátora T-Mobile nabídnout zákazníkům od září tarify s ne­omezeným internetem je třeba hodnotit kladně, ovšem když se podíváme za...

Výběr článků

Načítám