Hlavní obsah

Ceny nových iPhonů v Česku startují na 20 000 Kč

Novinky, zgl

Společnost Apple zatím oficiálně neprozradila, kdy se v Česku začnou prodávat nové iPhony a jaká bude jejich cena. První tuzemští prodejci však i přesto nabízejí modely 6 a 6 Plus v rámci předobjednávky. Ceny startují těsně pod hranicí 20 000 Kč. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Nové iPhony 6 a 6 Plus

Článek

Nejlevněji je možné iPhone 6 v černé, stříbrné i zlaté barvě s kapacitou 16 GB zakoupit za 19 990 Kč. Ceny 128GB modelu se však podle Zboží.cz šplhají až ke 29 000 Kč. Ještě dráž vyjde větší verze 6 Plus. Tu si tuzemští obchodníci v závislosti na kapacitě úložného prostoru cení od 22 000 Kč do 35 000 Kč.

Předobjednávky na nové iPhony začnou ve vybraných státech už tento pátek, v prodeji se pak objeví přesně za týden, tedy 19. září. Ve zbytku světa by pak měly být dostupné ještě před Vánocemi, přesné termíny však americký počítačový gigant neprozradil.

Apple iPhone 6 má 4,7palcový displej, což je o 0,7 palce více než v případě předchůdce s označením 5S. Druhá novinka nese název iPhone 6 Plus a je vybavena 5,5palcovým displejem. Menší model nabídne rozlišení 1334 x 750 obrazových bodů a větší 1920 x 1080 pixelů.

Foto: archív výrobce

Oba nové iPhony vedle sebe

Pracovní tempo bude u obou modelů udávat nový 64bitový procesor Apple A8. Ten nabídne proti loňskému top modelu až o 25 % vyšší výkon, což zástupci amerického počítačového gigantu demonstrovali přímo na tiskové konferenci. I náročné 3D hry jsou skutečně velmi plynulé a nabídnou detailní grafické prvky, na které jsou zvyklí spíše hráči z klasických počítačů a televizních konzolí.

Přesto se podařilo výdrž nových chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka prodloužit. Například při brouzdání po webu prostřednictvím 3G se iPhone 5S vybil po osmi hodinách, iPhone 6 však při stejném pracovním vytížení vydrží 10 hodin a iPhone 6 Plus dokonce půl dne.

Zakulacený design

Zcela nový je také design obou chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka. Je více zaoblený, díky čemuž by se přístroje měly dobře držet v ruce. Kvůli větší obrazovce nové telefony samozřejmě narostou do výšky i šířky, tloušťku se ale Applu podařilo srazit ze stávajících 7,6 mm (iPhone 5S) na 6,9 mm v případě iPhonu 6 a na 7,1 mm v případě verze Plus.

Vylepšení se dočkaly také zabudované fotoaparáty. Senzory sice mají stejné rozlišení jako u modelu 5S, tedy osm megapixelů, ale jsou zcela nové. Podle Applu by měly nabídnout především citelně věrnější podání barev. Šestka však nabídne pouze digitální stabilizaci, zatímco větší plusko už optickou.

Světelnost objektivů dosahuje u obou novinek hodnoty f/2.2, což by se mělo pozitivně promítnout při natáčení a focení při velmi špatných světelných podmínkách. Video dokáže snímat až 240 snímků za sekundu, což je dvojnásobná hodnota proti loňské generaci. Natáčet 4K video však bohužel nebude stále možné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám