Hlavní obsah

Boj o telekomunikační patenty. EU se kvůli Číně obrátila na WTO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie se obrátila na Světovou obchodní organizaci (WTO) kvůli sporu o telekomunikační patenty s Čínou. Podle jejího názoru Čína dostatečně nechrání patenty evropských společností na telekomunikační technologie. Oznámila to v pátek Evropská komise (EK), která námitku podala jménem 27 členů EU.

Foto: Oppo

Ilustrační foto.

Článek

Evropským společnostem je podle Komise bráněno ve snaze obracet se na soudy v zahraničí, aby mohly chránit své nezbytné patenty, které tvoří standard určité technologie. Výrobci mobilních telefonů musejí získat licence na tyto patenty, protože jsou nezbytné k tomu, aby jejich výrobky splňovaly určité mezinárodní normy.

Pokud se majitelé patentů obrátí na soud mimo Čínu, pak čelí podle EK často obrovským pokutám, v jednom případě až 130 000 eur (3,2 milionu Kč) denně. Tato praxe podkopává schopnost dohodnout se na licenčních poplatcích s čínskými výrobci za tržní ceny. EU na tento problém Čínu již několikrát upozornila, ta ho ale nevyřešila. EU se domnívá, že Čína tím porušuje dohodu o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví (TRIPS).

Podáním námitky u WTO začíná 60denní lhůta pro konzultace mezi oběma stranami. Pokud tyto konzultace spor nevyřeší, může EU požádat, aby ve věci rozhodl panel WTO. Řešení sporů v rámci WTO může trvat i několik let.

EK neupřesnila, kterých společností se spor týká. Největšími čínskými výrobci chytrých telefonů jsou Oppo, Vivo, Xiaomi a Honor. Mezi evropské držitele patentů patří Nokia a Ericsson.

Reklama

Výběr článků

Načítám