Hlavní obsah

Apple chce vyrábět více iPhonů. Situaci komplikuje koronavirus

Novinky, mif

Americká společnost Apple by ráda navýšila produkci svých iPhonů, a to zhruba o desetinu. Problém je však v tom, že výrobní kapacity v Číně jsou velmi oslabené kvůli šíření smrtícího koronaviru. Upozornil na to server listu Nikkei.

Apple iPhone 11 je nejlevnějším telefonem v nabídce podnikuVideo: archív výrobce

 
Článek

Apple již v nejlidnatější zemi světa uzavřel všechny své oficiální prodejny a omezil servisní služby, aby zabránil nakažení svých zaměstnanců koronavirem. To ale podle listu Nikkei není jediný problém, který musí americký počítačový gigant řešit.

Na konci loňského roku se totiž Apple vyhoupl na první příčku nejúspěšnějších prodejců chytrých telefonů. Právě kvůli stoupající poptávce po iPhonech chtěl výrobce pro prvních šest měsíců letošního roku navýšit výrobu jablečných telefonů.

Apple se stal na konci roku jedničkou v dodávkách smartphonů

Mobil

Proti původním plánům měly objednávky vzrůst zhruba o deset procent na 80 milionů iPhonů. Většina výrobních center je nicméně umístěna v Číně, která nyní zápasí se šířením koronaviru. Právě proto jsou produkční plány v ohrožení.

List Nikkei poznamenal, že v tuto chvíli není jasné ani to, zda se podaří naplnit dříve stanovená výrobní poptávka. Natož zda jednotlivé továrny zvládnou vyrobit o miliony iPhonů více.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Co umí nejnovější iPhony?

V současnosti nabízí Apple vedle starších modelů hned tři různé nové iPhony. To nejlepší na pultech obchodů představují iPhony 11 Pro a 11 Pro Max.

První zmiňovaná novinka sází na 5,8palcový displej, druhá pak na obrazovku s úhlopříčkou 6,5 palce. To jsou mimochodem stejné hodnoty jako u předloňských špičkových modelů iPhone XS a XS Max.

Oba nové iPhony designově vycházejí z loňských vlajkových lodí. Mají tedy takřka bezrámečkový displej, který zabírá co možná největší část čelní strany. Pouze v horní části je dotykový panel vyříznutý, aby bylo kam umístit čelní kameru a další senzory. Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu.

Apple iPhone 11 ProVideo: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 11

Základ nabídky tvoří iPhone 11, který má ambice stát se „lidovějším přístrojem“. Zástupci společnosti Apple se také na loňské premiéře netajili tím, že právě tento model bude podle jejich očekávání nejprodávanější. Oficiální prodejní výsledky však doposud nebyly zveřejněny.

Ve srovnání se špičkovými modely, které mají slůvko Pro v názvu, se nicméně případní zájemci musí smířit s některými kompromisy. Kvalitní OLED obrazovku nahradil například obyčejný LCD panel s úhlopříčkou 6,1 palce, k dispozici je také pouze duální optika místo trojitého fotoaparátu.

Na druhou stranu předchůdce měl na zadní straně pouze jeden fotoaparát, v případě nové jedenáctky jde tedy rozhodně o posun správným směrem. Duální fotoaparát u novinky staví na hlavním 12megapixelovém fotoaparátu, který je doplněn o širokoúhlý objektiv.

Základní iPhone 11 se v tuzemsku prodává podle Zboží.cz od 17 100 Kč. Verze 11 Pro pak případné zájemce vyjde na 25 790 Kč, respektive na 28 500 Kč v případě větší varianty 11 Pro Max. Při volbě větší kapacity úložiště bude cenovka pochopitelně ještě citelně vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám