Hlavní obsah

Skládací smartphony jen tak nebudou. Chybí díly

Novinky, mif

Výrobci chytrých telefonů se předhání v tom, kdo zaujme svým skládacím smartphonem s ohebným displejem více. Server DigiTimes nicméně upozornil na to, že dílů potřebných k výrobě je nedostatek, a tak se tyto hybridní přístroje jen tak masovou záležitostí nestanou.

Huawei Mate XVideo: archív výrobce

 
Článek

Svět obletěla minulý měsíc zpráva o tom, že společnost Samsung u svého modelu Galaxy Flex řeší zásadní problémy s nefunkčními displeji. Kvůli tomu bylo dokonce odloženo zahájení prodeje na neurčito.

Problémy s ohebnými displeji nicméně nejsou tím jediným, co výrobce trápí. K výrobě totiž potřebují speciální součástky na chod pantů. I když se to nemusí na první pohled zdát, panty jsou u ohebných telefonů velmi sofistikované a zpravidla se skládají ze stovek miniaturních dílů.

Foto: archív výrobce

Galaxy Fold

Panty jsou nedostatkovým zbožím

A právě komponenty na výrobu pantů jsou v Číně velmi nedostatkovým zbožím, jak upozornil server DigiTimes. Firem, které se na jejich výrobu specializují, je totiž velmi poskrovnu.

Jednotlivé společnosti se musí popasovat také s tím, že nároky na kvalitu jsou u chytrých telefonů daleko vyšší. Zatímco podobné panty u hybridních notebooků se vyrábějí bez problémů léta, u mobilů musí být kvůli kompaktnějším rozměrům a jinému způsobu využití desetkrát pevnější. Už jen kvůli tomu, že telefony se budou otevírat a zavírat daleko častěji než notebooky.

Foto: archív výrobce

Yoga C930

Právě s ohledem na vysoké nároky byste v současnosti napočítali firmy, které jsou schopné panty pro ohybné smartphony vyrobit, na prstech jedné ruky. Z Číny je to například Shin Zu Shing a Jarllytec.

DigiTimes nicméně upozorňuje, že situace se zlepší nejdříve během roku či dvou, masovou záležitostí se tak podle dosavadních odhadů skládací smartphony stanou nejdříve v roce 2020 či 2021.

Nejdále jsou Huawei a Samsung

Uvést na trh skládací smartphone se chystá kromě Samsungu i Huawei. Jeho novinka se jmenuje Mate X a staví na úplně jiném principu než konkurenční Galaxy Fold. Přístroj od Samsungu má totiž dva displeje, na vnější straně je menší displej, a když zařízení rozložíte, zpřístupníte druhou větší obrazovku.

Proti tomu si přístroj od čínského podniku vystačí s jednou obrazovkou, která ve složeném stavu obepíná zařízení z venkovní strany, přes jednu bočnici. Díky takové konstrukci je celý přístroj neskutečně tenký – jednoduše proto, že Huawei nemusel integrovat do útrob zařízení tolik součástek.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate X

Foto: archív výrobce

Huawei Mate X

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám