Hlavní obsah

Za obavami kolem Huawei stojí spíše politika, tvrdí mezinárodní telekomunikační unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Za znepokojením Spojených států ohledně bezpečnosti mobilních sítí páté generace (5G) vybudovaných čínskou společností Huawei stojí spíše politika a obchod než důkazy. Uvedl to podle agentury Reuters generální tajemník Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) Čao Chou-lin.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Článek

Spojené státy se v poslední době snaží přimět své spojence, aby společnost Huawei z budování sítí 5G z bezpečnostních důvodů vyloučili. Podle Washingtonu by totiž zařízení této firmy pro telekomunikační sítě mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Čínský podnik však takováto obvinění odmítá.

Šéf ITU zdůraznil, že bezpečnost sítí 5G je v zájmu všech. Dodal však, že zatím neviděl nic, co by dokazovalo obvinění vznesená vůči společnosti Huawei: „Zatím tu není žádný důkaz.”

Před používáním softwaru i hardwaru společnosti Huawei v prosinci varoval také český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám