Hlavní obsah

Špičkové mobily už mají vyšší výkon než běžné počítače

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výkon nejnovějších mobilů je oslnivý. Celá řada modelů dokonce nabídkou systémových prostředků překonává i běžné počítače. A výrobci smartphonů se přitom netají tím, že pracovní tempo chtějí posouvat i nadále směrem kupředu.

Samsung Galaxy S10+Video: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Výkon drtivé většiny stolních počítačů a notebooků je v dnešní době naddimenzovaný, využít všechny přednosti těch nejlepších modelů tak dokáže v praxi málokdo. Právě proto se výrobci nijak zvlášť za svižnějším pracovním tempem neženou. Dávno už neplatí, že každý rok se objevují na trhu mnohonásobně výkonnější pracovní stanice.

Naopak u mobilních telefonů se hledí na výkon stále více. Ty nejlepší modely dokonce nabídkou systémových prostředků již překonají průměrné počítače. Patrné to bylo už loni v únoru na největším mobilním veletrhu MWC ve španělské Barceloně, letošní ročník to jenom potvrdil.

Rozdíly se smazávají

Chytré telefony stále častěji začínají nabízet velmi podobné parametry jako stolní sestavy či notebooky – a v některých případech dokonce i lepší.

Jeden příklad za všechny: osmijádrový procesor taktovaný na 2,7 GHz, 12 GB operační paměti a 1024GB úložný prostor. Řeč není o novém počítači, i když by se to při prvním pohledu tak mohlo jevit.

Ve skutečnosti je to výbava nového chytrého telefonu Galaxy S10+ od společnosti Samsung, který si odbyl premiéru krátce před veletrhem MWC. Takto špičkový výkon ale nabízejí i další přístroje, například nejnovější iPhony XS a XS Max či Huawei P30 Pro.

BEZ KOMENTÁŘE: Huawei P30 SeriesVideo: archív výrobce

Apple iPhone XS a XS MaxVideo: archiv výrobce

Průměrné počítače v dnešní době mají čtyřjádrové procesory, 4 nebo 8 GB operační paměti a zpravidla SSD jednotku s kapacitou pouze 128 nebo 256 GB.

Za příplatek je sice možné pořídit ještě citelně výkonnější sestavy s více systémovými prostředky, které zatím mobily nabídnout nemohou, ale ještě před pár lety ani ty nejlepší mobily průměrné PC nepřekonávaly. Posun je tedy rozhodně znát.

Fungují také jako PC

O tom, jak se stále více smazávají rozdíly mezi smartphony a klasickými počítači, svědčí právě zmiňovaná vlajková loď jihokorejského elektronického gigantu. Ta totiž podobně jako předchůdce od Samsungu dovede pracovat jako stolní počítač.

K telefonu stačí připojit monitor, klávesnici a myš, načež se všechen obsah telefonu zobrazí na velké obrazovce připojeného displeje.

Bude velmi zajímavé sledovat, jakým směrem se bude ubírat vývoj chytrých telefonů nadále.

Reklama

Výběr článků

Načítám