Hlavní obsah

Internetový gigant Yandex ukázal svůj první chytrý telefon

Novinky, mif
Moskva

Na výrobu hardwaru se rozhodl vrhnout nejpopulárnější ruský internetový vyhledávač Yandex. Ve středu ukázal světu svůj vůbec první telefon, který se jmenuje jednoduše Phone. Novinka nabídne vcelku průměrnou výbavu, lákat ale bude na poměrně příznivou cenovku.

Foto: archív výrobce

Nový Yandex.Phone

Článek

Yandex.Phone se svým vzhledem velmi podobá moderním smartphonům. Má zaoblené bočnice pro příjemnější ergonomii a 5,65palcový dotykový displej. Vpředu nalezneme pětimegapixelovou kameru, vzadu pak 16megapixelový senzor.

Ani svými dalšími parametry novinka od ruského internetového gigantu nijak nevyčnívá nad zavedenou konkurencí. Pracovní tempo udává procesor Qualcomm Snapdragon 630, který je pro střední třídu vcelku typický. Tento čip má k dispozici 4 GB operační paměti a 64GB úložiště.

Foto: archív výrobce

Nový Yandex.Phone

Hlavní výhodou novinky, která je logicky orientovaná především na ruský trh, je předinstalovaný software. Přístroj sice staví na Androidu, ale vyhledávací služby jsou nastaveny na Yandex. Také Asistent Google byl nahrazen ruskou virtuální asistentkou Alicí.

Právě s ohledem na upravenou verzi Androidu má Yandex.Phone vcelku velkou šanci na domovském trhu zaujmout. Zda se bude nabízet také v dalších zemích, například i v České republice, však v tuto chvíli není jasné.

Yandex, který je často pro své dominantní postavení označován jako „ruský Google“, nastavil cenovku vcelku rozumně. Novinka se v tamních obchodech nabízí za 17 990 rublů, tedy v přepočtu zhruba 6200 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám