Hlavní obsah

Samsung vyrobil nerozbitný displej. Může se ohýbat

Novinky, lez

Displeje jsou největší slabinou chytrých telefonů. Stačí jeden nešikovný pád a dotyková obrazovka přístroje se zpravidla rozbije. Změnu nyní slibuje jihokorejský Samsung, který představil nerozbitný displej. S jeho využitím přitom počítá také u další elektroniky.

Foto: archív výrobce

Takto vypadá nová ohebná obrazovka od Samsungu.

Článek

Samsung zatím v akci ukázal pouze prototyp displeje, který není přimontován k žádnému telefonu. Dotykový displej lze v takovém stavu o několik stupňů ohnout, aniž by se nějak poškodil.

Dosáhnout takto flexibilní konstrukce se podařilo především díky tomu, že tradiční skleněná ochranná vrstva byla nahrazena plastovou. Výrobce testoval pády z výšky jednoho metru a ani při jednom z 26 pokusů se dotykový panel nerozbil.

Dotykový displej má nicméně zvládat bez újmy také pády z výšky 180 cm. Obávat se lidé nemusí ani případného poškrábání. V tomto ohledu má být plastová vrstva stejně odolná jako skleněná.

Otazník zatím visí nad tím, kdy se první smartphone s takto odolným displejem objeví na pultech obchodů. Samsung se nicméně netají tím, že novou OLED obrazovku chce využít také u další elektroniky – například u tabletů, televizorů či počítačových monitorů.

Mobily dostanou vystřelovací airbag

Vyzrát na rozbité displeje u chytrých telefonů se snaží lidé již delší dobu. Na přelomu června a července například 20letý vynálezce Philip Frenzel z univerzity v německém Aalenu přišel se speciálním krytem, který má smartphony ochránit.

ADcase vypadá na první pohled jako obyčejný kryt. Teprve když přístroj začne padat na zem, hbitě z něj vystřelí pružné nožičky, na které zařízení dopadne. Ty jsou z obou stran, a tak je šance případného poškození skutečně mizivá, jak je možné vidět i na videu níže. [celá zpráva]

Ochranný kryt ADcase Video: Aalen University

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám