Hlavní obsah

Hacker lákal z lidí údaje o platebních kartách. Dostal deset let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýnský soud poslal na deset let a osm měsíců do vězení britského hackera Granta Westa, který v roce 2015 podvodným způsobem získal údaje o desetitisících platebních kartách. Citlivé informace následně prodával na internetovém černém trhu. Informoval o tom zpravodajský web BBC. K podvodnému jednání, zneužití výpočetní technologie, ale také ke zločinům souvisejícím s drogami se West přiznal na začátku měsíce.

Foto: koláž Novinky.cz

Hacker Grant West

Článek

Šestadvacetiletý West byl zadržen v září 2017 s osobními údaji přibližně 165 tisíc lidí. Jejich e-mailové adresy získal hackerskými útoky proti velkým společnostem, jako například obchodnímu řetězci Sainsbury's a Asda, provozovateli alternativní taxislužby Uber či sázkové kanceláři Ladbrokes.

Na shromážděné adresy poté jménem služby na rozvoz jídla Just Eat posílal mezi červencem a prosincem 2015 "phishingové" e-maily a získal tak informace o 63 tisících kreditních a debetních kartách. Principem phishingu je rozesílání zpráv, které vypadají jako od důvěryhodných zdrojů, například bank či úřadů státní správy, a které z adresáta vylákají citlivé údaje.

"Jakmile měl kompletní sadu údajů o zákazníkovi, prodával je skrze dnes již neexistující obchod dark webu Alpha Bay," napsala BBC o Westových podvodech.

Vlna kyberzločinu o jednom muži

Soudce Michael Gledhill popsal Westa jako "vlnu kyberzločinu o jednom muži" a uvedl, že prodejem citlivých údajů na skryté části internetu si vydělal ekvivalent 1,6 miliónu liber (47 miliónů Kč) v kryptoměně. "Tento případ by měl být budíčkem pro zákazníky, firmy a počítačový průmysl ohledně velmi reálné hrozby kyberzločinu," prohlásil Gledhill.

Při prohlídce Westova bydliště nalezla policie více než půl miliónu liber (14,7 miliónu Kč) v kryptoměně bitcoin, 25 tisíc liber v hotovosti a půl kilogramu marihuany. Na datovém nosiči se kromě parametrů platebních karet našlo také sedm miliónů e-mailových adres s hesly a údaje o více než 500 společnostech.

Hacker West využíval ke své protizákonné činnosti také počítač své přítelkyně Rachael Brookesové. Ta už 2. května dostala za nepovolený přístup k digitálním materiálům dva roky veřejně prospěšných prací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám