Hlavní obsah

Apple čelí desítkám žalob. Kvůli zpomalování iPhonů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza týkající se zpomalování iPhonů vypukla už na konci loňského roku a vedení společnosti Apple si v souvislosti s ní stále ještě nemůže oddychnout. Jen ve Spojených státech čelí americký počítačový gigant desítkám žalob, několik dalších jich je navíc i v Evropě. Informoval o tom ve čtvrtek list The Wall Street Journal.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Jen v USA bylo od prosince podle listu podáno nejméně 59 žalob v souvislosti se zpomalováním iPhonů. Prakticky všechny žalující strany se shodují, že se Apple tímto krokem snažil přimět spotřebitele k nákupu nových přístrojů.

Apple už v minulosti přiznal, že iPhony začal skutečně zpomalovat. Neustále však odmítá, že by to bylo kvůli zvýšení prodejů. Vedení podniku tvrdí, že díky snížení výkonu se eliminovalo riziko náhodných kolapsů systému.

Operační systém totiž dokáže sám vyhodnotit stav akumulátoru a snaží se zabránit neočekávaným vypnutím. Testy nicméně ukázaly, že kvůli starší baterii může výkon klesnout klidně až o 40 %.

Chystá se aktualizace

Tlaku ze strany zákazníků se nakonec vedení společnosti rozhodlo ustoupit a do operačního systému iOS zabudovat funkci, díky které půjde úmyslné zpomalování vypnout. Tato vychytávka je však zatím k dispozici pouze v testovací verzi, která je určena pro technologické nadšence. [celá zpráva]

Kdy bude vydána finální verze iOS, kde půjde zpomalování vypnout, není stále jasné. A to je patrně jeden z hlavních důvodů, proč se zatím prakticky nikdo žalobu na Apple nestáhl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám