Hlavní obsah

V Česku je téměř milión iPhonů. Největší popularitě se těší verze 5S

Počet telefonů iPhone v Česku se blíží jednomu miliónu, na prodeji nových telefonů mají zhruba desetinový podíl. Nejrozšířenější je téměř čtyři roky starý model 5S. Nejnovější iPhone 7, který byl na trh uveden loni na podzim, stále není v první pětce. Vyplývá to z informací operátorů a prodejců.

Apple iPhone 5SVideo: Apple

 
Článek

Podíl iPhonů na prodeji nových telefonů vytrvale roste, nyní se podílejí zhruba osmi až 11 procenty. Dominantní na trhu chytrých telefonů jsou stále telefony s operačním systémem Android, nejvíce od Samsungu a Huawei.

Více než polovina uživatelů iPhonů je ve věku do 30 let. Průměrný majitel iPhonu odešle měsíčně podle údajů operátora O2 průměrně 161 SMS a provolá 270 minut. U typického uživatele Androidu je to 135 SMS a 254 minut za měsíc. Zásadní rozdíl je ve spotřebě dat. Zatímco zákazník s iPhonem přenese měsíčně v průměru 1,1 GB dat, ten s Androidem 470 MB, tedy méně než polovinu.

Apple iPhone 7 a 7 PlusVideo: Apple

IPhony obecně, až na výjimku v podobě modelu SE, vždy patřily mezi nejdražší chytré telefony na trhu.

Cena iPhonu 7 začíná na 21 190 Kč, ale ve verzi Plus může přesáhnout 30 000 korun. Cenu si drží i starší generace nebo použité přístroje. Nejrozšířenější model 5S se v bazarech stále prodává kolem 4500 až 5000 korun, což je cena, za kterou lze koupit nový a poměrně dobře vybavený chytrý telefon s Androidem.

První generace překvapila jediným tlačítkem

První generace iPhonu se v USA začala prodávat před deseti lety, 29. června 2007. Do Česka se iPhone oficiálně dostal zhruba o rok později, avšak až s druhou verzí zvanou 3G, první model distribuovali pouze neoficiální dovozci.

První generace iPhonu překvapila především tím, že na čelní straně přístroje bylo pouze jedno jediné tlačítko. Veškeré ovládání se totiž dělo prostřednictvím dotykové obrazovky, jež byla optimalizovaná pro ovládání prsty.

Foto: Apple

Porovnání první generace iPhonu (vlevo) s druhou – modelem 3G.

Přístroj navíc dokázal reagovat i na dotyk více prsty najednou, takže třeba zvětšení obrázku se provádělo prostým roztažením palce a ukazováčku. Byla to drobnost, ale přinejmenším ve své době velmi efektní.

Pravdou je, že iPhone nebyl ani zdaleka prvním mobilem s otevřeným operačním systémem, tedy takzvaným smartphonem neboli chytrým telefonem. Už několik let před operačním systémem iOS, na němž je iPhone založen, kralovaly světu smartphonů operační systémy Symbian a Windows Mobile.

V současnosti jsou telefony iPhone klíčovým produktem firmy Apple a na tržbách nejhodnotnější firmy světa se podílejí více než polovinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám