Hlavní obsah

Rychlý mobilní internet může využívat většina Čechů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostupnost rychlého mobilního LTE internetu se rok od roku zlepšuje. Podle údajů Českého telekomunikačního úřadu může internet přes chytrý telefon, tablet nebo model se SIM kartou přijímat drtivá většina tuzemské populace. V poslední době se vylepšení dočkaly i nabídky na datové služby jednotlivých operátorů.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rychlý LTE internet pokrývá podle aktuálních dat ČTÚ 80 385,6 km². To odpovídá pokrytí 93,4 % tuzemského území. Nepokryté oblasti zpravidla korespondují s neobydlenými oblastmi, i když je samozřejmě možné narazit na výjimky.

Na druhou stranu podle ČTÚ je LTE internet dostupný pro 99 % tuzemských uživatelů, tedy drtivou většinu populace, jak již bylo uvedeno výše.

LTE internet navíc už dávno neslouží pouze pro připojení z mobilů a tabletů. Díky nové nabídce jednotlivých operátorů jej mohou využívat lidé i jako náhradu za tradiční formy připojení. „Mobilní internet nyní nabízíme i jako alternativu pro připojení domácností,“ uvedla mluvčí O2 Lucie Pecháčková.

Rychlý internet i místech, kde doposud nebyl 

„Pomocí bezdrátového internetu chceme nyní zajistit kvalitní připojení především v místech, kde není dostupný náš pevný internet nebo která jsou natolik vzdálena od ústředny, že umožňují pouze nízké přenosové rychlosti. Stejně jako pevný internet xDSL, také bezdrátová technologie nabízí připojení na konkrétní adrese zákazníka bez limitu přenesených dat,“ doplnila Pecháčková.

Zároveň zdůraznila, že rychlost LTE internetu se drží na velmi vysoké úrovni. „Internet Optimal využívající bezdrátovou technologii 4G LTE umožní surfovat rychlostí až 20 Mb/s, což je téměř dvakrát více než průměrná rychlost, kterou nabízí lokální poskytovatelé wi-fi připojení,“ uzavřela mluvčí O2.

Vylepšují se ale vcelku pochopitelně také datové balíčky, které jsou součástí hlasových tarifů. „V únoru jsme představili tarif Red+ 40 GB. V rámci tarifu Red+ 40 GB získají 4 uživatelé každý neomezené volání a SMS, a možnost rozdělit si mezi sebe podle potřeby 40 GB dat. Cena za 10 GB dat tak vychází na 625 Kč. Spolu s tímto tarifem jsme představili také variantu pro malé podnikatele -  Business Red+ 40GB,“ reagovala na dotaz Novinek Markéta Kuklová, mluvčí Vodafonu.

Větší porce dat

Výrazně se tarify vylepšovaly také u T-Mobilu. „Minulý týden jsme spustili novou tarifní generaci Mobil, která obsahuje vyšší datové limity, neomezené volání do všech sítí v celé základní řadě hlasových tarifů, příspěvek na nákup nového telefonu a EU Roaming bez příplatku, což se týká i využívání dat v roamingu. Součástí generace Mobil je také datový tarif Mobil DATA určený těm, kteří upřednostňují využívání dat před voláním a posíláním SMS – obsahuje 10 GB dat a stojí 499 Kč,“ prohlásil Lukáš Hrabal z tiskového oddělení T-Mobilu.

„Dlouhodobě se snažíme zpřístupnit nejrychlejší mobilní internet LTE co největšímu počtu zákazníků. Vloni jsme spustili 1421 nových LTE vysílačů a pokrytí populace ČR naší sítí LTE na konci loňského roku meziročně vzrostlo z 82 % na 96 %. Kapacitu sítě a přenosové rychlosti navyšujeme pomocí technologie LTE Advanced (LTE-A) se spojením dvou pásem pomocí funkce Carrier aggregation. Na konci loňského roku naše síť zahrnovala 1225 LTE-A vysílačů, což je o téměř 380 % více v meziročním srovnání. Na třech lokalitách jsme spustili LTE-A se spojením tří pásem poskytující teoretickou rychlost stahování až 375 Mbit/s,“ uzavřel Hrabal.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám