Hlavní obsah

O2 převádí uživatelům nespotřebovaná data. Ale jen ta dokoupená

Novinky, mif

Od úterý platí nová pravidla pro datové tarify u O2. Operátor bude zákazníkům v tuzemsku převádět nespotřebovaná data do dalšího měsíce. Týká se to však pouze dokoupených dat nad rámec balíčku, která nezvládnou lidé vyčerpat. Data, která jsou například součástí neomezených tarifů, se tedy převádět nebudou.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„O2 začalo jako první ze síťových operátorů převádět nespotřebovaná dokoupená data do dalšího měsíce. Nový způsob čerpání dat zákazníkům O2 umožní využívat nepřetržitě rychlý internet, aniž by přišli o dokoupená data, která nestihli vyčerpat,“ uvedla mluvčí operátora Lucie Pecháčková.

V praxi by to mělo fungovat jednoduše. Pokud si zákazník s tarifem FREE CZ obnoví datový balíček týden před koncem zúčtovacího období a stihne spotřebovat jen 1 GB, převede mu operátor O2 zbylých 0,5 GB do dalšího měsíce. Během něj tak bude mít k dispozici 2 GB mobilních dat s tím, že nejprve se spotřebují přenesená data z předchozího období.

Aktuální objem dat zákazníci uvidí v online samoobsluze Moje O2. Při vyčerpání 80 % a 100 % objemu dat budou i nadále informováni pomocí SMS.

Internet zadarmo skončil

Operátora prý o takovouto změnu žádali samotní zákazníci. S největší pravděpodobností tak jde o přímou reakci na novou politiku datových tarifů, kterou O2 uplatňuje u svých tarifů od 15. července. [celá zpráva]

Operátor do zmiňovaného data praktikoval u datových tarifů stejně jako veškerá tuzemská konkurence tzv. FUP limit. Za touto zkratkou se skrývá anglický pojem Fair Use Policy (politika férového použití). V praxi tak měli uživatelé paušálních služeb nastaven určitý limit pro přenesená data – například 1 GB. Když jej vyčerpali, připojení se jim automaticky zpomalilo.

To se ale v polovině července změnilo. Nově nejsou nezpoplatněná data nad rámec datového limitu nabízena vůbec. Lidé si musí dokoupit datový balíček.

Případ již řeší ČTÚ

Nová politika datových tarifů zákazníkům pravděpodobně velkou radost neudělala. O2 se kvůli tomu dostalo i do hledáčku Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Úřad řeší splnění všech povinností operátora. [celá zpráva]

„Tedy zda uživatelé se smlouvou na dobu určitou byli řádně a včas informováni o svém právu se změnou smlouvy nesouhlasit a smluvní vztah ke dni účinnosti změny bez jakýchkoli sankcí a smluvních pokut ukončit,“ uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám