Hlavní obsah

Se smartphony pro běžné uživatele končíme, přiznal Microsoft

Novinky, ort

V kuloárech se o tom spekulovalo již delší dobu, společnost Microsoft to však přiznala až nyní – přestane vyrábět chytré telefony, avšak pouze pro koncové uživatele. V rozhovoru pro francouzský magazín Le Point to potvrdil šéf francouzské pobočky amerického softwarového gigantu Vahé Torossian.

Foto: Novinky

Chytrý telefon Microsoft Lumia 950 XL

Článek

Zcela stáhnout z mobilního světa se prý Microsoft nechce. Pouze se podle Torossiana bude soustředit na korporátní sféru. To jinými slovy znamená, že přístroje nebudou určeny pro koncové uživatele, ale jen pro firemní klientelu.

Majitelé chytrých telefonů s operačním systémem Windows se však údajně nemají čeho obávat. Podle plánů firmy budou starší zařízení podporována ještě nějakou dobu dál. Přesný časový horizont však v rozhovoru nezazněl.

Klasické mobily už dostaly vale

Softwarový gigant již letos v květnu oznámil, že odprodá divizi klasických mobilů, tedy levných a „hloupých“ přístrojů, které nejsou vybaveny vlastním operačním systémem.

Celý obchod, který má mimochodem hodnotu 350 miliónů dolarů (více než osm miliard korun), totiž bude dokončen až v nadcházejících měsících. Kupcem jsou HMD Global Oy a FIH Mobile, tedy dceřiná společnost Foxconn Technology Group.

Tehdy zástupci Microsoftu ještě tvrdili, že s telefony rozhodně nekončí. „Společnost Microsoft bude nadále vyvíjet systém Windows 10 Mobile a podporovat telefony Lumia a telefony od OEM partnerů, jako jsou Acer, Alcatel, HP, Trinity a VAIO,“ podotýkali.

Nový Surface Phone

I přesto se již delší dobu objevovaly spekulace o tom, že výrobu smartphonů Lumia letos americký gigant ukončí. Místo nich nabídne zbrusu novou značku Surface Phone.

Foto: repro nextpowerup.com

Chytré telefony Surface Phone by mohly vypadat takto.

Právě zmiňovaný Surface Phone by měl cílit na korporátní sféru. Hned v první vlně by se měl nabízet ve třech různých provedeních, která se budou odlišovat především výkonem. Dva modely budou určeny pro běžné uživatele, jeden bude extrémně výkonný a druhý sice pomalejší, zato ale levnější. Všechny budou pracovat pod operačním systémem Windows 10.

Ten nejvýkonnější Surface Phone by navíc po výkonnostní stránce neměl mít na trhu obdoby, jak Novinky.cz informovaly již dříve. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám