Hlavní obsah

Laciný adaptér k mobilu pozná HIV i syfilidu

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drobná a levná periferie, napojená na mobil či stolní počítač, dokáže během čtvrt hodiny odhalit nákazu virem HIV a dvěma typy syfilidy. Přístroj by měl být řádově stokrát levnější než laboratorní analyzátory.

Foto: Columbia University

Samuel Sia s vyměnitelnou kazetou, která se pomocí speciálního adaptéru připojuje k mobilu.

Článek

„Naše zařízení určí enzymatickou metodou v laboratorní kvalitě přítomnost protilátek pro tři nemoci − HIV, treponemální a netreponemální syfilidu,“ řekl Samuel Sia z ústavu aplikovaného inženýrství Kolumbijské univerzity. Adaptér díky vyměnitelné kazetě s reagenciemi provede potřebné mechanické, optické i elektronické procedury analýzy z jediného vzorku krve z prstu do 15 minut.

Vejde se do dlaně a energii si vezme z mobilu, takže je ideální pro zdravotníky v terénu daleko od laboratoří vybavených analyzátory ELISA. Mobilní adaptér by měl při hromadné výrobě stát asi 34 dolarů (825 Kč), zatímco srovnatelné zařízení pro laboratorní test stojí kolem 18 tisíc dolarů (téměř 450 tis. Kč).

Foto: Columbia University

Takto vypadá adaptér, jenž se připojuje k mobilu. Vzhled šel kvůli nárokům na co nejnižší cenu stranou.

Univerzita testovala přístroj na stovce žen z africké Rwandy, kde je promořenost obyvatelstva jak HIV, tak syfilidou poměrně vysoká. Zařízení správně diagnostikovalo nakažené s přesností 92 procent, negativní kontrolní vzorky identifikovalo s přesností nad 79 procent. Všechny pacientky si pochvalovaly jednoduchost přístroje, rychlost poskytnutí výsledků a použitelnost na tři nejčastější nemoci.

„Zlepšením možnosti diagnostikovat syfilis můžeme až desetkrát snížit úmrtnost, v případě HIV včasná diagnóza znamená velkou šanci na omezení šíření nákazy,“ řekl Sia ke zprávě o zkouškách nového zařízení, publikované v časopisu Science Translational Medicine.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám