Hlavní obsah

Nový iPhone 5 přilákal první den prodeje milióny zájemců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio/Sydney

Fanoušci Applu zaplnili obchody v Sydney, Hongkongu, Tokiu a Singapuru, kde se v pátek ráno místního času začal prodávat nejnovější iPhone 5. Kromě Asie se v pátek nový iPhone začne prodávat také v USA, Británii, Kanadě, Francii a Německu a 28. září v dalších 22 zemích, včetně České republiky.

Lidé v New Yorku čekají na nový iPhone přes týden na uliciVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Před obchody Applu v Austrálii a Japonsku se tvořily dlouhé fronty těch, kteří chtěli mít nejnovější verzi oblíbeného chytrého telefonu jako první. V Singapuru a Hongkongu se museli zájemci zapsat na internetu a poté si mohli v domluveném čase svůj přístroj vyzvednout.

„Přišli jsme sem s mým kolegou minulou středu, když jsme zaslechli oznámení o novém iPhonu. Ale nikdo tady nebyl, tak jsme se rozhodli, že se vrátíme ve čtvrtek ráno,“ uvedl zákazník Hazem Sayed, který stál ve frontě v New Yorku úplně jako první.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První šťastlivci se v Číně dočkali nového iPhonu 5Video: Reuters

Sayed ale nebyl jediný, kdo na jablečnou novinku čekal ve frontě několik dní. Kennen Thompson, který přišel jako čtvrtý, uvedl, že čekající jsou na sebe milí a navzájem si pomáhají: „Každý respektuje, kde kdo stojí. Takže si můžeme na chvilku odskočit a třeba se osprchovat.“

Foto: Profimedia.cz

Jeden z prvních majitelů iphone 5

Apple již oznámil, že obdržel během prvních 24 hodin po zahájení předprodeje více než dva milióny objednávek na iPhone 5, což byl dvojnásobek ve srovnání s předchozím modelem iPhone 4S. Vysoké objednávky hlásí rovněž mobilní operátoři v Asii, což vyvolává i obavy, zda firma bude mít dostatek výrobních kapacit k uspokojení poptávky.

Nový chytrý telefon od společnosti Apple nabídne celou řadu vylepšení. Je lehčí a tenčí než předchozí verze a zároveň má větší displej (čtyři palce) a vyšší rozlišení (1136 x 640 pixelů). Vylepšení zaznamenal také výkon telefonu. Ve srovnání s loňským modelem by měl být dvakrát výkonnější. Přitom už verze 4S patřila k nejvýkonnějším smartphonům na trhu.

Fotoaparát má stejné rozlišení jako předchozí model - osm megapixelů. Měl by ale být rychlejší a zároveň pořizovat kvalitnější snímky i ve špatných světelných podmínkách. Nabídne také speciální panoramatický režim, ve kterém budou mít pořízené momentky úctyhodné rozlišení 28 megapixelů. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Někteří nedočkavci čekali frontu před obchody s telefony i celou noc.

Analytici odhadují, že Apple do konce září dodá na trh až deset miliónů nových iPhonů. Zájem o telefon potvrzuje i zpráva z japonské Ósaky, kde policie vyšetřuje krádež téměř 200 iPhonů. Z toho 116 se jich ztratilo z jednoho obchodu.

V Austrálii se zas nejskalnější fanoušci rozhodli zajistit si první místo ve frontě před hlavním obchodem v Sydney již v úterý, tedy tři dny před začátkem prodeje. Sydney bylo prvním místem, kde se začal iPhone 5 prodávat, a to v 8:00 hodin místního času (o půlnoci SELČ). Zájemci si mohli odnést nejvýše dva přístroje.

První nedostatky telefonu

Ne všichni zájemci jsou však fanoušky Applu. Vysokoškolský student Kevin Wong se přiznal, že na novém iPhonu, který koupil v Hongkongu, hodlá vydělat. Přístroj pořídil za 5588 hongkongských dolarů (13 800 Kč) a okamžitě ho hodlá prodat na černém trhu prodejci, který jej bude nabízet v Číně. Ta je jedním z nejrychleji rostoucích trhů pro Apple, avšak datum zahájení prodeje nového iPhonu 5 nebylo pro Čínu ještě stanoveno. Wong doufá, že na prodeji nového iPhonu vydělá 1000 HKD (2500 Kč).

Objevily se však i první nedostatky telefonu. Někteří uživatelé kritizují nové mapy, protože je v nich mnoho geografických chyb a chybí množství informací. Další fanoušky zklamalo, že iPhone 5 nemá technologii NFC, která umožňuje používat telefony jako mobilní peněženku, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám