Hlavní obsah

Monitor Acer X27 Predator v testu: Cenná konkurenční výhoda

Novinky, lez

Profesionální hráči potřebují pořádnou dávku umu, a pochopitelně také špičkové náčiní. O tom, jak moc se kvalita počítačových periférií promítá do samotných výsledků ve hře, se přesvědčíme v dnešní recenzi monitoru Acer Predator X27. Ten totiž v oblasti herního náčiní patří k tomu vůbec nejlepšímu, co je v současnosti možné zakoupit.

Foto: archív výrobce

Acer X27 Predator

Článek

Hned na úvod dnešního testu si nalijme doušku čistého vína. Hraní na vrcholné úrovni není levná zábava. Současnou progamingovou scénu je možné brát jako každý jiný sport, čemuž odpovídá i cenovka nutného vybavení.

Ti nejlepší hráči neváhají jen za počítačové periferie utrácet desítky tisíc korun, za samotné sestavy pak klidně i stovky tisíc. Běžný smrtelník si zkrátka monitor za bezmála 65 000 korun nepořídí, model Acer Predator X27 je ale přehlídkou těch nejmodernějších technologií, a tak si jej přesto detailně proklepneme.

Foto: lez, Novinky

Acer X27 Predator

Foto: lez, Novinky

Monitor hrdě nese název Predator.

Foto: lez, Novinky

Rámeček okolo displeje by mohl být tenčí.

Velká plocha, jemné rozlišení

Testovaný kousek nabízí 27" displej s velmi vysokým 4K rozlišením, tedy na celé ploše zobrazuje 3840 x 2160 bodů. Je vyzbrojen IPS zobrazovací maticí a odezvou 4 ms, v kombinaci s jasem 600 cd/m^2 a LED podsvícením.

Pokročilá technologie Quantum Dot přináší mnohem bohatší a živější barvy, než bývá u herních panelů zvykem. Nádherné zobrazení si tak můžete užít při sledování filmů, sportovních zážitků, fotografií či hraní her.

Quantum dot nanokrystaly jsou vyrobeny z polovodičového materiálu minimální tloušťky, výsledkem je zobrazení velmi čistých barev a maximálně široké barevné škály. Panel Quantum dot vyniká zároveň velmi dlouhou životností a odolností.

Foto: lez, Novinky

Otočný kloub v zadní části panelu

Foto: lez, Novinky

Podstavec testovaného kousku.

A skutečně, když se poprvé na herní obrazovku podíváte, učaruje vám. Celá řada levnějších herních monitorů totiž staví ve snaze dosáhnout svižné odezvy při zachování příznivější ceny na standardu TN, který se s IPS panely nemůže zkrátka měřit. Barvy na testovaném kousku vypadají skoro jako namalované. Je to zásluha i podporovaného standardu HDR, který zvládá velmi vysoké rozdíly v kontrastu a dovede zobrazit krásně sytou černou barvu.

Popravdě na takovou kvalitu reprodukce barevné škály jsme zvyklí spíše z profesionálních panelů pro grafiky, ty ale nenabízí takovou rychlost, aby je bylo možné využít pro hraní her.

V tomto ohledu naopak testovaný kousek problémy nemá, naopak svou rychlostí patří Predator X27 k nadprůměru. Panel totiž disponuje špičkovou obnovovací frekvencí 144 Hz, díky čemuž je v praxi obraz neskutečně plynulý. Jakékoliv neduhy nemáte šanci zpozorovat ani při těch nejrychlejších FPS akcích.

Foto: lez, Novinky

Barevné podání monitoru je excelentní.

Foto: lez, Novinky

Díky standardu HDR zvládá panel vysoké rozdíly v kontrastu.

Pod taktovkou karet NVIDIA

Platí to nicméně pouze v případě grafických karet od společnosti NVIDIA. Takto výkonný monitor totiž potřebuje odpovídající grafickou kartu a konkurenční společnost AMD se soustředí především na střední třídu. Zajímavý herní model v hi-endu v současnosti chybí. A právě proto společnost Acer doporučuje použití monitoru s grafikou od zeleného výrobce.

Monitor Predator X27 jsme testovali s grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti, která ještě v loňském roce představovala to nejlepší, co bylo pro hráče k dostání. Ta dokáže u monitoru využít potenciál technologie NVIDIA G-Sync.

Foto: lez, Novinky

Acer X27 Predator

Foto: lez, Novinky

Podstavec má také otvor pro snadnější organizaci kabelů.

Foto: lez, Novinky

Podstavec má madlo pro snadné přenášení.

Právě ta přináší hraní bez lagů a trhání obrazu. Trhání obrazu při hraní způsobuje pevně daný frame rate monitoru. Některé hry totiž nemají fixní frekvenci. Proto před lety vznikla technologie V-Sync, která trhání zabrání, jenže pouze za cenu lagů.

NVIDIA proto vyvinula vylepšenou technologii G-Sync, která si poradí s oběma problémy. Tato funkce totiž určuje frekvenci monitoru podle grafické karty. Díky tomu je obraz vždy naprosto čistý a plynulý. Abyste G-Sync využili, potřebujete grafickou kartu NVIDIA, která tuto funkci podporuje. A samozřejmě také některý z monitorů, které umí s technologií G-Sync pracovat, což je i případ testovaného kousku.

Společnost AMD se snaží této technologii konkurovat vlastním standardem FreeSync, který také plynulost obrazu zlepšuje, ale kvalit G-Syncu nedosahuje. Sluší se navíc podotknout, že i mezi stroji s technologií G-Sync najdeme kvalitativní rozdíly. Testovaný kousek nad levnějšími modely vyniká ještě navíc podporou již zmiňovaného standardu HDR, který nabízí citelně lepší kontrastní poměry.

Mimochodem chod monitoru by s pomalejší grafickou kartou nebyl pravděpodobně tak svižný. Naopak ještě lepších výsledků může Predator X27 s grafickou kartou nejnovější generace, tedy především s novou herní modlou RTX 2080 Ti. Tu však budeme mít na testy až příští rok.

Foto: lez, Novinky

V zadní části je USB hub.

Foto: lez, Novinky

V zadní části jsou také ovládací prvky.

Ještě před závěrečným hodnocením se sluší zmínit, že design monitoru byl inspirován herními prvky. Především jeho zadní strana působí velmi futuristickým dojmem. Šikovný je i kovový podstavec, který je naopak velmi tenký, ale přitom pevný. Škoda jen že rámečky okolo displeje nejsou tenčí.

Zabudované reproduktory s výkonem 2x 8W patří spíše k průměru, nicméně většina hráčů stejně sáhne po kvalitních sluchátkách. Praktická jsou stínítka displeje, která se dají nasadit po obou stranách a na vrchní stranu panelu. Ty zabraňují jakýmkoliv odleskům, i když budete hrát hned vedle okna.

Závěrečné hodnocení

Monitor Acer Predator X27 se pravděpodobně herním bestsellerem nestane kvůli vysoké pořizovací ceně, nicméně krásně ukazuje vymoženosti moderních monitorů. Rozdíl pár milisekund při zaměření puškou totiž může být v nemilosrdném klání rozhodují. A tak není divu, že jsou skuteční progamingoví hráči ochotni utrácet tak vysoké částky, aby důležitou konkurenční výhodu získali.

Foto: lez, Novinky

K monitoru je možné přidělat stínítka.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Parametry monitoru Acer Predator X27

Displej: 68.6 cm (27")

Rozlišení: 4K UHD (3840 x 2160)

Poměr stran: 16:9

Technologie panelu: IPS

Pozorovací úhly: 178°/178°

Reakční doba: 4 ms GTG

Jas: 600 cd/m²

Frekvence: 144 Hz

Kontrast: 100 000 000:1

Obrazové technologie: NVIDIA G-SYNC HDR, Quantum Dot

Rozměry: 575 x 629 x 374,7 mm

Hmotnost: 4,77 kg

Cena: 64 990 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám